”Fara å färde” – Kyrkans klockor ringde för att stoppa Thomas Gür i Almedalen

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 4 jul 2018 2018-07-04
E-post 2419

ALMEDALEN Plötsligt börjar kyrkklockorna ringa i Visby Sankta Maria domkyrka samtidigt som Thomas Gür håller pop-up-seminarium. Sedan utbryter vild diskussion med prästen som markerade mot Gürs budskap om integration. – Det var likadant när Luther skulle göra något, säger Gür som i övrigt inte vill göra några jämförelser.

Möjligen ringde Visby domkyrkas klockor för att varna när Valdemar Atterdag hotade brandskatta Visby i juli månad 1361. I juli, nådens år 2018, var det så dags igen för domkyrkans klockor att varna för fara å färde.

Utanför en av kyrkans portar stod den borgerlige debattören Thomas Gür med sitt pop-up-seminarium om integration. Budskapet från Gür var sammanfattat i 9,5 teser, en exakt tiondel av Luthers 95 teser. Teserna berör assimilation, integration, kultur, ekonomi och poängen med hårdare straff för kriminella.

Efter seminariet summerar Gür vad som hände.

– En halvtimme in drar de igång klockringning, jag trodde det var något ändamålsenligt. Då var jag klar med det jag skulle säga. Vi höll frågestund men det gick inte eftersom klockorna ringde.

Men klockorna tystnade aldrig och människor i publiken anade oråd.

– Fara å färde: Kyrkan stoppade Gürs seminarium
– Upprörd stämning mot kyrkans agerande
– ”Likadant när Luther skulle göra något”
– Video: Så svarar domprosten på plats

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag