Färgade på nationaldagen: Vi är ”det svenskaste vi har”

Genrebild. Bild: Public Domain.
  • Tisdag 6 jun 2023 2023-06-06
E-post 0

”Persons of colour” eller ”rasifierade”, det vill säga färgade personer, är ”det svenskaste vi har” hävdar fem färgade debattörer i en debattartikel i Aftonbladet på Sveriges nationaldag.

”Vi som skriver detta och många som ser ut som oss har själva eller genom våra föräldrar förts till Sverige av krafter bortom vår kontroll” skriver Kitimbwa Sabuni från Afrosvenskarnas riksförbund och fyra andra debattörer.

Väl på plats i Sverige menar debattörerna att ”oavsett hur svenska vi de facto är eller hur svenska vi känner oss så har rasismen i vårt egna land fått diktera för oss vad som gäller när man ser ut som oss, pratar som oss, beter sig som vi gör, klär sig som vi gör, eller tror på det vi tror på”, vilket kallas för ”rasifiering” av akademiker på vänsterkanten.

”Det finns inget svenskare än den rasifierade svensken eller svenska POC:s eftersom vår identitet helt och hållet är en produkt av Sverige, och det svensk rasism gör mot svenskar som rasifieras som icke-vita” skriver debattörerna, som menar att ”vi behöver varken assimileras eller integreras”.

Läs även: Pascalidou på nationaldagen: ”Man föds inte till svensk”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag