Farivar (SD): ”Jag mår illa när jag ser Ann Linde”

Rashid Farivar (SD). Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 6 okt 2022 2022-10-06
E-post

Just nu pågår stora protester i Iran mot landets islamiska diktatur. Den nyblivne riksdagsledamoten Rashid Farivar (SD) är född och uppvuxen i Iran och har även deltagit i frihetliga studentrörelser i landet. I en lång intervju med Nyheter Idag berättar han om hur det var Socialdemokraterna som lockade honom till att gå med i SD, hoten mot hans familj från den iranska regimen, Mölndals-Postens påstående att han inte ställer upp på några intervjuer och vad han tycker om Sveriges avgående utrikesminister Ann Linde.
– Jag mår illa när jag ser Ann Linde, säger Farivar.

I höstens val kom Mölndalsbon Rashid Farivar in i riksdagen. Ett halvår dessförinnan hade Volvo-ingenjören bestämt att han skulle tacka ja om han fick chansen. Det var ett val som inte var helt enkelt att göra. Bland annat eftersom han just landat sitt drömjobb på Volvo.

– Det var det roligaste jobbet jag någonsin haft, berättar Farivar entusiastiskt.

Jobbet gick ut på att testa nya bilar genom att köra dem runt om i Sverige och Europa samt ibland i USA. Framför allt såg han fram emot att testa den nya generationens elbilar från företaget.

– Jag ville verkligen vara med på den resan. Men jag ville vara med på den här resan också. För den här resan handlar inte om mig, säger han om sitt nya politiska uppdrag.

– Den här resan handlar om vår framtid, mina barns framtid och Sveriges framtid.

Kom till Sverige 2005

Rashid Farivar är född och uppvuxen i Iran. Ursprungligen kommer han från staden Tabriz i nordvästra delarna av landet och som ung vuxen flyttade han till huvudstaden Teheran för att plugga till ingenjör på universitetet.

Väl där deltog han i frihetliga studentrörelser som ville se en förändring och införa yttrandefrihet i landet, något som man kunde göra på den tiden.

– Det var mycket öppnare då. Det var under en president som hette Mohammad Khatami, säger Farivar.

Läget blev sedan värre när Mahmoud Ahmadinejad tog över som president.

– De som hade hård linje tog över nästan hela universitetet. Det blev lättare med förtryck mot studenter och att tysta ner dem, berättar Farivar.

År 2005, när han var 23 år gammal, flyttade Farivar till Sverige och Göteborg för att plugga vidare på Chalmers tekniska högskola. I Göteborg tog han senare sin magisterexamen och påbörjade även doktorsstudier som han dock inte avslutade.

Farivar jobbade därefter på Volvo Lastvagnar i ett år innan han gick över till Volvo Personvagnar 2012. På den arbetsplatsen blev han kvar ända fram till i år.

Bli PLUS-medlem och läs hela den stora intervjun med Rashid Farivar!

”Jag kunde inte ens svenska” – om när han fick sitt medborgarskap.

”Det lockade mig till att rösta på SD första gången”.

Därför fick Socialdemokraterna honom att gå med i SD.

”Man blir fundersam om Ann Linde är frisk huvudet”.

Den iranska regimens hot mot familjen – kommer inte tystna.

Bli PLUS-medlem idag!

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag