Farmanbars (S) fiasko – inte välkommen till bageri på grund av energipolitiken

Foto: Faksimil SVT Play
  • Söndag 28 aug 2022 2022-08-28
E-post

På tisdagen besökte energiminister Khashayar Farmanbar flera orter i Kalmar län. Men när han kom till Vimmerby var han inte välkommen till Bageri Guldkringlan, som tackade nej till ett besök av ministern.
– Vill man stå och predika energipolitik som vi tycker är skadlig för oss, så är vi inte intresserade, säger Guldkringlans vd Joakim Hesselgård till Dagens Hultsfred.

Under sitt småländska besök var Farmanbar bland annat på bruket Södra Cell i Mönsterås, Åbro Bryggeri i Vimmerby samt tittade på speedwaymatchen i Målilla där Dackarna tog emot Piraterna.

Men Bageri Guldkringlan fick energiministern inte lov att besöka.

– Vi fick förfrågan om att ta emot energiministern, men tog beslut i vår styrelse om att säga nej. Istället för att han ska stå i tidningarna och berätta att allt är guld och gröna skogar är det bättre att göra något. Det är bättre att han sätter fart och gör något innan företagen går omkull, säger Guldkringlans vd Joakim Hesselgård till Dagens Hultsfred.

Hesselgård poängterar att Bageri Guldkringlan inte gör något partipolitiskt ställningstagande, men tycker att den energipolitik som förts inte har gynnat dem. Därför tackade man nej till förfrågan.

– Svaret vi fick var mer eller mindre att vi hör vad ni säger. De accepterade det. Som företag har inte Guldkringlan någon politisk inriktning och det här är ingen politisk agenda från oss. Men vi tycker inte att man ska samla pluspoäng på oss som företag. Hade besöket handlat om att se hur vårt företag är, så hade han varit mer än välkommen. Vill man stå och predika energipolitik som vi tycker är skadlig för oss, så är vi inte intresserade.

Det var Moderaternas energipolitiske talesperson Carl-Oskar Bohlin som var först med att skriva om bageriets nobb på Twitter. Enligt Bohlin blev Farmanbar dessutom nekad lunch på ett ställe av samma skäl.

Robert Rapakko, valombudsman för Socialdemokraterna i Kalmar län, bekräftar nobben från bageriet. Han nekar dock till Bohlins påstående att energiministern skulle ha nekats lunch.

– Lunchen hade vi på Södra Cell och där var budskapet att det behövs långsiktiga spelregler från politiken för företagen.

Dagens Hultsfred: Så du förnekar det bestämt?

– Det gör jag. Vi hade också ett bra besök på Åbro Bryggeri, där vi träffade både Henrik Dunge och Johannes Gutman, som berättade om företagets satsning på energiomställning via solceller.

I Farmanbars egna sociala medier står det inget om nobben från bageriet eller någon utebliven lunch. Istället finns där ett glatt inlägg om energiministerns småländska besök.

Nyheter Idag har sökt Joakim Hesselgård och Khashayar Farmanbars presstjänst för en kommentar.

Läs även: Energiminister Farmanbar (S) totalsågas efter SR-intervju om kärnkraft: ”Skrämmande inkompetens”

Läs även: Så vilseleder energiministern om elpriser i SVT

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag