Färre marockanska gatubarn i Sverige efter internationellt samarbete

Poliser vid ungdomsfestival i centrala Stockholm. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 9 jun 2019 2019-06-09
E-post 2317

För att undvika bli utvisade till Marocko lämnar de så kallade ”gatubarnen” Sverige på egen hand. Detta efter ett samarbete mellan Sverige och Marocko som nu ger resultat. Det berättar SVT som talat med gränspolisen i Stockholm.

Asylansökningar från så kallade ensamkommande ”gatubarn” från Marocko minskar kraftigt, visar siffror som SVT Nyheter publicerar. Samtidigt redovisas att nio av tio ”gatubarn” i själva verket är äldre än 18 år.

Det är ett resultat av ett samarbete mellan Sverige och Marocko där fingeravtryck körs mot databaser i Marocko. SVT Nyheter har talat med Christian Frödén, gruppchef på gränspolisen i Stockholm.

– När vi hittar deras identitet lämnar de landet och flyttar vidare till andra städer i Europa som tex Barcelona eller Paris. De vill inte att polisen känner till vilka de är eftersom då kan de straffas och bli utvisade till Marocko.

Myndigheterna har inga exakta siffror över antalet marockanska ”gatubarn” eftersom flera tar sin i landet illegalt. De som på riktigt är under 18 år omhändertas via sociala myndigheter och får placering i familjehem eller liknande.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag