Färre niondeklassare känner sig trygga i skolan: ”Oroväckande”

Genrebild. Foto: Flickr / elinerijpers
  • Torsdag 2 sep 2021 2021-09-02
E-post

SVERIGE Allt färre elever i nian känner sig trygga i sin skola. Det visar en årlig undersökning av Skolinspektionen som SVT rapporterar om.

Skolinspektionen undersöker årligen hur det står till med studieron och tryggheten i svenska skolor. Tittar man tio år tillbaka i tiden har trenden på dessa områden varit negativ. Både lärare och elever känner sig alltmer otrygga.

I fjol uppgav åtta av tio elever i nionde klass att de känner sig trygga i skolan. En klar majoritet alltså, men en minskning jämfört med 2010 då nio av tio elever kände sig trygga. Det är också färre i dag som upplever att lärare ingriper om en elev trakasseras.

Lärare måste också ägna mer tid åt att upprätthålla ordningen i klassrummen. I fjol uppgav var tredje lärare att de lägger mycket tid på att hålla ordning när de egentligen ska undervisa. 2012 var det endast var fjärde.

– Det vi har sett kring trygghet och studiero tycker vi är lite oroväckande och tycker att det är viktigt att jobba med för att komma upp på en högre nivå igen, säger Anna Sellin, avdelningschef hos Skolinspektionen, till SVT.

Läs även: Kvinna attackerade exmaken med kniv och ville ta barnen

Läs även: Damberg nobbade debatt mot M: ”Vi tycker för lika”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag