Fasadbeklädnad kan ha orsakat brandens snabba spridning

Foto: Sky News/Harley Facades
Foto: Sky News/Harley Facades
  • Onsdag 14 jun 2017 2017-06-14
E-post

LONDON Grenfell Towers nya fasadbeklädnad, som skulle spara stora summor pengar genom att bättra på husets isolering, kan ha bidragit till det snabba brandförloppet. Den kritiken framförs nu av flera arkitekter och andra tunga instanser.

”Nu spekulerar jag men jag har aldrig sett en byggnad brinna så jämnt. Fasadbeklädnaden måste vara anledningen. Fruktansvärt”

Så skriver arkitekten Kieran Gaffney från arkitektbyrån Konishi Gaffney i Edinburgh på Twitter.

Douglas Murphy, författare till bland annat boken The Architecture of Failure, spekulerar även han i att de nya panelerna på fasaden spelat in i brandförloppet.

De kritiska rösterna lyfts av ansedda Architects’ Journal, ett veckomagasin grundat på 1800-talet som numera endast finns på webben.

2015 och 2016 satsades åtskilliga miljoner på en ny fasadbeklädnad och nya fönster på bostadskomplexet som ursprungligen byggdes 1974. Syftet var att bättra på husets isolering och på så sätt spara pengar.

Som fasadbeklädnad valdes paneler gjorda av ett aluminium­komposit­material (ACM). Panelerna tillverkas av ett lätt material, som plast eller mineralfiber, och kläs därefter i aluminium. Panelerna fästs utanpå fasaden med en luftspalt mellan panelerna och fasaden för att tillåta ventilation och inte stänga inne fukt.

Architects’ Journal skrev i en tidig version av sin artikel att Grenfell Towers nya fasadbeklädnad innehöll plast, ett påstående som nu tagits tillbaka. Det är oklart vilka material som ingick i beklädnaden, men enligt gällande byggregler får de inte innehålla brandfarliga ämnen och ska helst bidra till att stoppa bränder. Trots det talar vittnen om att det var den nya beklädnaden som gjorde att branden snabbt spreds till hela huset.

Ett vittne som själv bodde i huset säger till Sky News att panelerna fungerade som ett effektivt bränsle för lågorna.

– Att de inte var brandsäkra är helt oacceptabelt, säger han om de nya panelerna.

Grenfell Towers, som nu betraktas som totalförstört, hade sammanlagt 24 våningar varav de 20 övre ursprungligen innehöll sex lägenheter vardera – fyra lägenheter om tre rum och kök och två med två rum och kök. I samband med renoveringen för ett par år sedan byggdes sju nya lägenheter i bostadshusets fyra nedre våningsplan där även kontor, träningslokaler, förskola, förråd och andra serviceutrymmen finns. De nya lägenheterna möjliggjordes bland annat genom att socialtjänsten flyttade ut sin verksamhet från huset. Därmed fanns hela 127 lägenheter i 24-våningshuset.

Branden bröt ut i en av de nya lägenheterna på fjärde våningen, enligt vittnen i samband med att ett kylskåp exploderade.

I november förra året riktade aktionsgruppen Grenfell action group stark kritik mot hyresvärden Kensington and Chelsea TMO – ett kooperativ som förvaltar 10 000 lägenheter. Med ett färgstarkt språk där paralleller drogs till Nordkorea anklagade aktionsgruppen kooperativet för att ignorera allvarliga säkerhetsbrister. Man skrev även om att elfel tidigare uppdagats i Grenfell Towers som ledde till kraftiga strömspikar för hyresgästerna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag