Fattigpensionärer säljer tidningar för att ha råd med hyran

  • Söndag 25 mar 2018 2018-03-25
E-post 763

GÖTEBORG En av tio fattigpensionärer har endast 2000 kronor kvar när de betalat av månadskostnaden för boende. I Göteborg är det många pensionärer som börjat sälja de hemlösas tidning, Faktum, för att undvika att bli vräkta.

Fattigpensionärer i Göteborg säljer de hemlösas tidning, Faktum, för att samla ihop tillräckligt mycket med pengar för att inte bli vräkta. En av tio fattigpensionärer har endast 2000 kronor kvar när de betalat av månadskostnaden för bostaden, uppger Aftonbladet.

Faktum är en tidning i Göteborg som hemlösa kan få sälja för att få ihop lite pengar. Till skillnad från andra liknande tidningar som Situation Stockholm så kan vem som helst ansöka om att få sälja tidningen.

– Tidningen Faktum finns i hela Götaland. Vi registrerar inte dem som kommer till oss och därför är det svårt att ge dig en exakt siffra. Men det är företrädelsevis fattiga, fattigpensionärer och EU-medborgare, säger Sarah Britz, chefredaktör på Faktum, till Aftonbladet.

Britz berättar om de pensionärer som behöver sälja tidningen för att ta sig igenom vardagen Många av dem lever på bidrag, har låga pensioner och är sjuka. En hel del av dem behöver en extra tusenlapp i månaden för att inte bli vräkta.

Många pensionärer behöver lite extrapengar för att kunna genomföra aktiviteter som att hälsa på sin familj.

– Kanske ska man åka tåg till Skövde från Göteborg för att hälsa på ett barnbarn som fyller år, men har inte råd med biljetten. Därför måste man kanske sälja tio tidningar extra just den veckan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag