FBI-kvinna gifte sig i hemlighet med IS-terrorist

FBI:s högkvarter och Denis Cuspert. Foto: Flickr
  • Tisdag 2 maj 2017 2017-05-02
E-post 122

USA En FBI-anställd kvinna vid namn Daniela Greene reste till Syrien för att gifta sig med en ökänd IS-terrorist. Initialt försökte FBI hävda att det skedde i enlighet med ett uppdrag. Nu visar det sig att kvinnan agerade på egen hand.

Daniela Greene, FBI-anställd översättare, reste till Syrien 2014 för att i hemlighet gifta sig med Denis Cuspert, en före detta tysk rappare som anslutit sig till Islamiska Staten och som Greene hade i uppdrag att utreda. Det avslöjar amerikanska CNN.

FBI har tidigare försökt framställa händelsen som om det skulle röra sig om en sanktionerad aktion från deras sida där Greene hade i uppdrag att göra det hon gjorde med Denis Cuspert. Nu uppdagas det att Greene i själva verket agerade på egen hand, bortom myndighetens kontroll.

Greene ljög för FBI om vart hon var på väg och enligt domstolshandlingar ska hon även ha varnat sin nya make, IS-krigaren Cuspert, om att han var under utredning.

Hennes vistelse i Syrien blev kort och enligt CNN ska Greene ha förstått att hon begick ett stort misstag varpå hon återvände till USA där hon också greps.

Avslöjandet kommer som ett hårt slag mot den amerikanska federala polismyndigheten FBI, myndigheten som bland annat har i uppdrag söka upp och gripa IS-sympatisörer inom USA.

Greene har blivit dömd till ett lägre straff i utbyte mot hennes samarbete, vad det samarbetet handlar om mer specifikt är hemligstämplat.

”Efter det allvarliga missbruket av hennes position försökte den åtalade rätta sina fel och slutligen hjälpa sitt land igen”, skriver åklagaren i en av domstolshandlingarna.

Hennes straff blev två år i fängelse för att ha gett falska vittnesmål gällande internationell terrorism.

Från tysk rappare till islamistisk terrorist

Denis Cuspert var i Tyskland känd under sitt artistnamn Deso Dogg. I Syrien tog han namnet Abu Talha Al-Almani.

I sina låtar hyllar Cuspert bland annat Osama Bin Ladin. Han deltar även i Islamiska Statens propagandafilmer där han poserar med avsågade huvuden.

Vägen till att posera med avsågade huvuden började, enligt Cuspert själv, med att han 2010 var nära att mista livet i en trafikolycka varpå han vände sig till religionen.

I oktober 2015 hävdade Pentagon att man lyckats döda Cuspert i en flygräd, något som senare dementerades den 3 augusti 2016. Dagen efter släpptes Greene från fängelset. Hon jobbar numera på ett hotell.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag