Fel människor bär kors – Nu går Voronov till attack mot kristen kampanj

En ortodox präst välsignar militärer som skyddar kristna i Syrien.
  • Torsdag 11 aug 2016 2016-08-11
E-post

ESKILSTUNA Bär du ett kors runt halsen och är med i Facebook-gruppen ”Mitt kors”? Då kan du vara en av de personer som gör det med dolda avsikter. Det menar Eskilstuna-kurirens ledarskribent Alex Voronov som går till attack mot kampanjen som är till för att visa stöd för kristna som förföljs för sin tro. 

Facebook-kampanjen ”Mitt kors” har blivit omåttligt populär på Facebook med över 5000 medlemmar. Kampanjen är ett initiativ av människorna bakom bloggen Kristen Opinion och syftet med ”Mitt kors” är att visa stöd för kristna människor som förföljs för sin tro. Inte minst har ämnet blivit aktuellt efter att terrorstaten IS dödar och fördriver kristna minoriteter i mellanöstern.

”Mitt Kors vill ta ställning för världens förföljda kristna genom att öppet och med stolthet bära korset runt halsen i vår vardag”, står att läsa i Facebook-kampanjens beskrivning.

Voronov: ”Korskampanj med dolda avsikter”

Trots att kampanjen blivit omåttligt populär där medlemmar lägger upp bilder på kors de bär runt halsen, men även andra bilder relaterat till kristendomen, möter de också kritik. Eskilstuna-kurirens ledarskribent Alex Voronov varnar för att det kan vara fel människor som bär kors i kampanjen.

”Vissas stöd till den tycks handla lika mycket om att manifestera solidaritet med förföljda som ett sätt att positionera sig mot andra svenskar i debatten om religions- och kulturmöten”, skriver Voronov.

Sedan konstaterar han att det finns fler problem än så. Bland annat pekar han på att prästen Helena Edlund, som ingår i Kristen Opinion, dels haft kontakter med människor i Sverigedemokraterna men även att hon ifrågasatt varför Svenska kyrkan försvarar religionen islam.

Voronov har tidigare själv gjort Muslimska brödraskapets hälsning

Det är inte första gången Voronov är en del av religiösa debatter. Tidigare har han publicerat en bild på Twitter där han gör det så kallade ”Rabiatecknet” vilket är ett tecken intimt förknippat med muslimska brödraskapet. Den bildpubliceringen mötte hård kritik och Voronov förklarade då att han ville provocera.

– För att protestera mot fördumningen av den offentliga diskussionen kring detta tecken som vissa valt att likställa med politisk extremism. Jag ville se om någon skulle anklaga mig för samma extremism. Ibland är provokation ett bra sätt att väcka folk och vända perspektivet, förklarade han i Eskilstuna-kuriren.

Nyheter Idag har sökt Helena Edlund för en kommentar. Hon hälsar att hon ska åka flyg och går att nå senare. Nyheter Idag uppdaterar med en ny artikel efter vi talat med Edlund.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag