Fel på recept skapade kaos i julstöket – Pers köttbullar smakade bara mjöl

Kötbullarna smakade bara mjöl, säger Per. Foto: Copyright / Försäljningsorganisationen i USA
  • Torsdag 17 dec 2015 2015-12-17
E-post

STOCKHOLM När Per Wilstam i Järfälla skulle laga julmat tänkte han överraska familjen med nytt recept på köttbullar som han hittat i lokaltidningen Mitt i. Men receptet som Per följde hade fått ett decimalfel med tio gånger för mycket ströbröd. – Det blev fina bullar, men de smakade bara mjöl, säger han.

Lokaltidningen Mitt i publicerade ett recept på köttbullar skrivet av tidningens reporter Calle Godani som läsaren Per Wilstam i Järfälla tyckte såg smarrigt ut. Men trots att Per följde receptet till punkt och pricka så blev det ändå tokigt. Köttbullarna såg förvisso fina ut, men de smakade konstigt.

– Jag tänkte överraska familjen med ett nytt recept. Jag tyckte att det lät som väldigt mycket ströbröd, men följde receptet exakt. Det blev fina bullar, men de smakade bara mjöl, säger han till lokaltidningen Mitt i.

Tio gånger för mycket ströbröd

Och mycket riktigt, det var alldeles på tok för mycket ströbröd i receptet. Lokaltidningen Mitt i berättar att det blev ett decimalfel i receptet varför Per hade använt tio gånger för mycket ströbröd i köttbullarna. Och reportern Calle Godani tar helt och hållet på sig skulden för det inträffade.

– Det är mitt fel. När jag skulle omvandla Gyldene fredens recept för 1000 köttbullar uttryckt i gram till ett recept för 50 köttbullar uttryckt i deciliter och matskedar blev det fel. Vi var flera stycken som dubbelkollade receptet efteråt, men såg ändå inte det här ganska grova decimalfelet. Det ska ju vara 0,75 dl skorpmjöl, vilket motsvarar 5 matskedar. Märkligt hur blind man kan bli för en text, säger han.

Men trots fadäsen verkar inte Per hänga läpp för det. När Nyheter Idag ringer till Per på torsdagskvällen för att fråga om vi får lov att använda bilden på köttbullarna som Mitt i publicerar, då utspelar sig ett märkligt samtal.

– Vi har ju copyright på vår försäljningsorganisation i USA.

Vad sa du?

– Jo vi har copyright på allting vi tar… med vår försäljningsorganisation i USA.

Men… bilden är väl privat?

– Haha, jag bara skojar, säger en skrattande Per i telefonen.

Sen sa han att vi fick lov att använda bilden på köttbullarna som till största del bestod av ströbröd. Vill du också testa köttbullarna, fast med rätt recept, hittar du detta hos lokaltidningen Mitt i – klicka här!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag