Felaktig rösträkning i Dala-kommun – S fick för många röster medan M och SD fick för få

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 23 sep 2022 2022-09-23
E-post 339

En felräkning i kommunen Malung-Sälen i Dalarna ledde till att Socialdemokraterna fick för många röster medan Moderaterna och Sverigedemokraterna fick för få, rapporterar SVT Dalarna.

Det felaktiga resultatet hade om den inte upptäckts lett till att S tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna behållit makten i kommunen, men efter en omräkning blir det maktskifte.

Redan under valnatten såg det ut som att oppositionen gick framåt, men när de sena rösterna räknades svängde det tillbaka till den S-ledda koalitionens fördel. Men rösträkningen visade sig alltså felaktig.

Det handlar om rösträkningen i Hole bystuga där S fick 28 röster för mycket och M och SD fick totalt 24 röster för lite.

– Det kan bli fel med någon enstaka röst men det här är alldeles för mycket. Vi ska analysera det här mer nu,  säger valnämndens ordförande Ronny Larsson (S) till SVT Dalarna.

Läs även: Småpartier larmar om valsabotage: ”Inte en rättvis match”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag