Feministiskt initiativ: Sluta utvisa utländska brottslingar

Foto: Faksimil Expressen.se
  • Torsdag 6 apr 2017 2017-04-06
E-post 2723

STOCKHOLM Är det dubbel bestraffning att utvisa utländska medborgare som begår brott i Sverige? Strider det mot barnkonventionen? Är ryssar vita? Och varför utvisas ingen med etniciteten svensk? Victoria Kawesa (Fi) mötte Hanif Bali (M) i en debatt

Den nyvalda partiledaren för Feministiskt Initiativ, Victoria Kawesa, debatterade under onsdagskvällen med Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali i Expressens program Bara Politik.

När de båda politikerna debatterade ämnet utvisning av brottslingar hettade det till. Victoria Kawesa och Feministiskt initiativ vill stoppa utvisningarna av utländska medborgare som begår brott i Sverige. Anledningen är att de anser det vara dubbel bestraffning att få både fängelsestraff och utvisning till sitt hemland.

– Idag så är det så att man sitter av ett fängelsestraff, på kanske tio år och sen så blir man utvisad efter det och det här ser vi som en dubbel bestraffning. Det här är inte likhet inför lagen. Varför är det så att man först får ett fängelsestraff för till exempel misshandel och sen så blir man utvisad när man har barn och familj här i Sverige?

– Det stämmer inte eftersom utvisningen är en del av straffet också så bara det är ju sakligt inkorrekt, svarade Hanif Bali.

Bali förklarade även att andra nationers medborgare inte är Sveriges ansvar.

– De får sitta av sitt straff och sen får de utvisas och det sker samma med svenskar som begår brott i andra länder.

När Victoria Kawesa fick frågan om inte Sverige borde ha liknande lagstiftning som andra länder svarade hon nej och hänvisade till barnkonventionen.

– De flesta brott man blir utvisad för är stöld. De flesta som får fängelsestraff har familj och barn och det är emot barnkonventionen att splittra familjer på det här sättet.

Kawesa sa även att det råder en vithetsnorm i Sverige och att de som utvisas härifrån har en annan etnicitet än svensk.

– De flesta som utvisas är ryssar, östeuropéer, de är vita, sa Bali.

– De är inte vita i Sverige, svarade Kawesa

– Vad pratar du om, så ryssar är inte vita?

– De behandlas inte som vita människor i Sverige, nej.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag