Festivalbesökare tvingas skriva under värdegrundskontrakt – Nya metoden mot sexbrott

Polis övervakar en festival. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 29 Nov 2016 2016-11-29
E-post 1152

NORRKÖPING Ett värdegrundskontrakt som festivalbesökare tvingas skriva under är den nya metoden som ska stoppa sextrakasserier och våldtäkter på Bråvallafestivalen. Men även ett fyrtorn som sprider ljus ska sättas in om tafsare.

För att kunna besöka Bråvallafestivalen i sommar nästa år måste du skriva under ett dokument där festivalens värdegrund framgår. Det är ett led i förebyggande arbete mot våldtäkter och sexbrott, något som drabbat ett flertal festivaler i år. De nya krafttagen beror bland annat på att festivalarrangören FKP Scorpio inte varit tillräckligt tydliga med sin värdegrund.

– Det som vi vill är att folk ska kunna gå på en festival i det här fallet och känna sig säker, säger Niklas Westergren som är marknadschef på SKP Scorpio, till SVT Nyheter.

Ska även installera fyrtorn

I Stockholm har ungdomsfestivalen We Are Sthlm haft stora problem med sexbrottslighet mot unga flickor. Där satte rikspolischefen in en PR-kampanj för att stoppa sexbrotten där festivalbesökare fick bära ett armband med texten ”Tafsa inte”. Men även mer konkreta åtgärder vidtogs som kameraövervakning och speciell ljussättning för att undvika att vissa platser är mörka.

Nu planeras liknande åtgärder även för Bråvallafestivalen. Tillsammans med Norrköpings kommun och RFSU ska festivalarrangören skapa trygghet, bland annat med fyrtorn som sprider ljus och garanterar att inga områden förblir mörka.

De nya åtgärderna presenterades på en presskonferens under måndagen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag