Feta katter jagar inga möss

  • Tisdag 28 maj 2019 2019-05-28
E-post 75

SD måste lära sig svara på smutskastning från sosseriet. Det finns starka skäl att redan nu utgå från att nästa valrörelse kommer bli den värsta någonsin. Både M och KD kan förvisso utdela tjuvnyp, men det parti som på allvar kan möta attackerna från Sveavägen 68 leds av Jimmie Åkesson. Kanske borde till och med SD diskutera detta med M och KD?

Om Annika Strandhäll var moderat hade hon redan tvingats avgå. Och hade Peter Lundgren varit kristdemokrat hade även han fått kasta in handduken vid det här laget. Men varken S eller SD är som andra partier, de sätter sina egna spelregler – om än från helt olika håll.

De partier som formar spelplanen är de som i slutändan bildar regeringar.

Du kan heta Tobias Billström och vara superkorrekt i medier. Den verbala förmågan är lika tillrättalagd som frisyren. Men det hjälper inte, han är fortfarande en förlorare. Skolgossar är, och kommer alltid vara, hangarounds till den riktiga makten. Och även om Ulf Kristersson gärna låter sig fotograferas med uppkavlade ärmar är det inte M som gör grovjobbet i att utmana socialdemokratin.

Men de vill gärna ge sken av det.

Det är SD som både har förmågan och viljan att ta de där grisiga brottningsmatcherna som Sveavägen 68 bjuder in till. När Adaktusson springer och gömmer sig från medierna är Lundgren fritt tillgänglig på SD-valvakan för vilken journalist som helst. Maktspråket förstår SD lika bra som S, däremot är inte Åkessons parti vana att hantera skitstormar precis innan ett val.

Jag tror att SD inte är lika hungriga när valdagen närmar sig. Vinsterna i EU-valet har SD jobbat upp långsiktigt, men den där sista procenten tappar de när S bjuder upp till grisbrottning. Vi har sett det två gånger i rad. Den här gången vann förmodligen Moderaterna mest på det, eftersom de skonades när SD och KD var i skottgluggen.

Men tänk om det gick att göra tvärtom i nästa valrörelse? Tänk om det var Socialdemokratin som fick smaka sin egen medicin? Tänk om M, KD och SD – utifrån sina egna roller och profiler – kunde göra slarvsylta av sosseriet på deras egen planhalva?

Jag tror att det går. Och jag tror jag vet hur.

Blir PLUS-medlem och ta del av Fricks analys om hur sosseriet och andra fiender kan bekämpas!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag