Fi lämnar kommunstyret i Göteborg – Det avsätts för lite skattepengar till asylsökande

Foto: Faksimil figoteborg.se
  • Torsdag 11 maj 2017 2017-05-11
E-post 1049

GÖTEBORG Feministisiskt initiativ lämnar kommunstyret i Göteborg eftersom de inte får igenom sitt budgetförslag gällande hur mycket skattepengar som ska avsättas till att hjälpa ensamkommande asylsökande. Enligt Fi avsätts det för lite skattepengar till hjälp för ensamkommande asylsökande.

Göteborgs kommun har sedan valet 2014 styrts av en rödgrönrosa koalition bestående av Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Feministiskt initiativ. Under onsdagskvällen publicerade Feministiskt initiativ i Göteborg ett uttalande på sin hemsida där man meddelar att partiet nu lämnar kommunstyret.

Anledningen består av att Feministiskt initiativ inte får igenom sitt budgetförslag gällande hur mycket skattepengar som ska avsättas för att hjälpa ensamkommande asylsökande. Enligt Fi står socialdemokraterna i vägen för budgetförslagets implementering.

”Tidigare år har man lyckats komma fram till ett gemensamt förslag, men i år har F! och S inte kunnat enas kring de budgetnomineringar som F! lagt fram gällande ensamkommande asylsökande”, skriver Göteborgsavdelningen på sin hemsida.

Enligt Fi handlar förslagen om att ”stötta de ungdomar som drabbats av regeringens nya regler om åldersuppskrivning.”

”Den nya regleringen innebär att unga som fyller, eller bedöms ha fyllt, 18 år under sitt asylärende förlorar allt – familjehem, god man och skolgång och tvingas lämna staden för ett vuxenboende långt från Göteborg.”

Enligt Fi är risken stor att fler asylsökande nu kommer söka sig till kriminalitet som ett resultat av att partiet inte får igenom sitt budgetförslag.

– Många väljer att stanna kvar i stan och bo på gatan eller hänga i Nordstan, där risken är stor att de kommer i kontakt med kriminell verksamhet, droger och prostitution. Flera ungdomar har också tagit sina liv som ett direkt resultat av de nya hårdare reglerna, säger Stina Svensson gruppledare för Feministiskt initiativ i Göteborg.

Som lösning på problemen att asylsökande kommer få det sämre till följd av socialdemokraternas politik väljer Fi att avbryta samarbetet och därmed överlämna hela ansvaret till de återstående tre partierna som då får lättare att föra politiken i sin riktning utan Fi.

”När partiet i budgetförhandlingarna nu möts av motstånd från Socialdemokraterna finns inga alternativ annat än att avbryta samarbetet.”

Feministiskt initiativ har tre mandat i Göteborgs kommunfullmäktige. Från att ha regerat i minoritet med 40 mandat av 81 kommer nu S, V och MP att fortsätta regera med 37 mandat av 81.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag