Fi-ledaren Victoria Kawesa delgiven misstanke för brott mot upphovsrättslagen

Kawesa är misstänkt för brott. Foto: Wikimedia Commons
  • Fredag 2 jun 2017 2017-06-02
E-post 2827

STOCKHOLM Partiledaren i Feministiskt Initiativ har blivit delgiven misstanke om brott. Det berättar Aftonbladet som talat med Daniel Svensson som utsetts till hennes försvarare. – Hon förnekar brott och kommer inte att ge några ytterligare kommentarer, säger Svensson till Aftonbladet.

Klockan 10 på torsdagen kallades partiledaren i Feministiskt initiativ Victoria Kawesa till förhör. Som offentlig försvarare utsåg Stockholms tingsrätt Daniel Svensson vid Advokatfirman Althin. Det berättar en källa för Nyheter Idag. Samtidigt berättar tidningen Aftonbladet att Kawesa delgivits misstanke om brott.

Bakgrunden är att Kawesa anklagas för plagiat av en text om genusvetenskap som doktoranden Therese Svensson är upphovsman till. Dessa stycken har presenteras vid en genuskonferens utan att ange källa, något som Göteborgs universitet ser mycket allvarligt på.

– Dessa presenteras utan att ange källa. Det framstod helt enkelt som att det var Victorias egen forskning som hon presenterade. Vi tycker att det var av en så stor omfattning att det kan inte kan beskrivas på något annat sätt än ett plagiat, sa Gró Einarsdóttir, ordförande i doktorandkommittén vid Göteborgs universitet tidigare till Aftonbladet.

Kawesas ombud Daniel Svensson säger till Aftonbladet att hon förnekar brott.

– Hon förnekar brott och kommer i nuläget inte att ge några ytterligare kommentarer. Sen får vi se hur det blir allt eftersom, säger han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag