Fi-profilens krav: Riv staty av naken kvinna

Stina Svensson (Fi). Foto: Oscar Wettersten CC BY 3.0 / Raphael Saulus CC0
  • Onsdag 12 apr 2023 2023-04-12
E-post 0

Feministiskt initiativs förra gruppledare och talesperson i Göteborg Stina Svensson har egentligen lämnat politiken. Hon har emellertid en sista önskan: att riva en staty föreställande en naken kvinna på rådhusets innergård.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att man har en staty som objektifierar kvinnor där de högst ansvariga politikerna sitter, säger Stina Svensson till Göteborgs-Posten.

Läs även: Striden om statyerna: ”Byt ut Karl XII mot en staty av Greta”

Statyn i fråga är ”Sittande flicka”, en skulptur utförd av Gerhard Henning 1936 som är belägen på rådhusets innergård vid Gustav Adolfs Torg i Göteborg.

På Twitter är det många som gör sig lustiga över Fi-profilens krav, varav en del drar paralleller till terrorgruppen IS.

Krav på att riva statyer är inte en helt ny företeelse från progressivt vänsterhåll.

Under BLM-sommaren 2020 höjdes flera krav i USA, Sverige och Storbritannien att ta bort statyer av historiska personer som man ansåg problematiska. Däribland Carl von Linné, Karl XII och – hör och häpna – Mahatma Gandhi.

I USA vandaliserades dessutom statyer av bland andra grundlagsfadern Thomas Jefferson och Christoffer Columbus under BLM-kravallerna.

Läs även: Nytt krav på att Gandhi-staty tas bort: ”En fascist, rasist och sexuell förbrytare”

Läs även: Namninsamling kräver: ”Ta ner Carl Von Linnés staty i Sverige!”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag