Fiasko för länkskatt i Frankrike – Google slutar visa innehåll från medier

Google Campus, Mountain View, Kalifornien. Bild: Noah_Loverbear
  • Söndag 29 sep 2019 2019-09-29
E-post 306

Frankrikes försök att införa EU:s nya upphovsrättsdirektiv som lag har blivit ett fiasko. Google har nämligen svarat med att ta bort  innehåll från medier i sina sökresultat i Frankrike, vilket gör att Google kommer undan att betala den så kallade ”länkskatten”, rapporterar Emanuel Karlsten.

I ett blogginlägg skriver franska Google att man ”inte längre kommer att visa en översikt över innehållet från europeiska pressförlag”, men att detta enbart gäller de publicister som gör anspråk på att få betalt av Google.

För andra publicister lanserar man en funktion där medier aktivt kan godkänna att Google fortsätter indexera och visa deras innehåll gratis.

Läs även: Upphovsrättsdirektivet röstades igenom i EU-parlamentet: ”Skiter i att företräda medborgarna

Frankrikes kulturminister Franck Riester skriver i ett pressmeddelande att Googles uttalande är ”oacceptabelt”.

”Lagen är extremt tydlig: att tillåta en rättvis fördelning av det skapade värdet” menar Riester som också skriver att han kommer ”prata med mina europeiska motsvarigheter för att åtgärda denna situation”.

Julia Reda, tidigare EU-ledamot för Piratpartiet, Tyskland och ledande representant för den Gröna gruppen i parlamentet, har varit med och förhandlat fram detaljerna i direktivet och säger till Emanuel Karlsten att hon inte ser inte hur Googles beslut skulle gå emot någon del i direktivet.

– I grunden handlar det om att antingen är det bra för publicister att finnas på Google, och då missbrukar inte Google sin position genom att erbjuda att länkar till medier. Eller så är det dåligt för publicister att vara på Google, och då borde de ju vara glada att Google följer lagen och tar bort dem och deras snippets, säger Reda till Karlsten.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag