Fiasko för Morgan Johansson: Stödpartiet L lämnar gängsamtalen tillsammans med KD och M

Foto: Nyheter Idag/Pressbild Liberalerna Magnus Fröderberg
  • Lördag 21 sep 2019 2019-09-21
E-post 456

STOCKHOLM På lördagen meddelade M och KD att de lämnar regeringens samtal om gängkriminaliteten. Men även Liberalerna – stödparti åt  regeringen och med tjänstemän i regeringskansliet – meddelar att man gör sorti. – Faktum är att det nu saknas grund för ett brett septemberavtal om gängbrott, skriver Johan Pehrson, Liberalernas rättspolitiske talesperson på Twitter.

– Vi kommer att inta en mer aktiv oppositionsroll, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna till SVT. Han säger att förslag från regeringen som M gillar kommer att få stöd i riksdagen. Men att det inte räcker.

– Vi kommer att försöka samla majoritet för bra borgerlig politik och också, om det är nödvändigt, lägga fram skarpa förslag på lagstiftning i riksdagen, säger han och fortsätter:

– Vi moderater kommer att lägga fram våra förslag i riksdagen och hoppas få stöd för dem.

Kristdemokraterna lämnar också.

– Vi har varit kompromissvilliga. Men det här handlar inte om en politisk dragkamp, där olika partier ska få igenom olika förslag och åtgärder. Utan vad det handlar om för vår del, är att på allvar gå mot gängkriminaliteten, säger Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson för KD till SVT.

Carlson uppger att KD kom med tolv konkreta förslag till samtalen.

– Regeringen har inte gått oss till möte ens på hälften av de punkterna, säger Carlson.

Stödpartiet Liberalerna, som har tjänstemän i regeringskansliet, meddelade också att man lämnar samtalen. L:s rättspolitiske talesperson Johan Pehrson kommenterade på Twitter.

Regeringen kontrade avhoppen med att på en pressträff på riksdagen berätta om förslag på åtgärder.

– Vi har redan gjort väldigt mycket de senaste åren vad gäller straffen, vad gäller ekonomin och vad gäller satsningar. Men vi kommer göra ytterligare åtgärder naturligtvis, sade justitieminister Morgan Johansson (S) på pressträffen där han tillsammans med inrikesminister Mikael Damberg (S) och Karolina Skog, rättspolitisk talesperson för MP, presenterade vad man kallade ”ett massivt åtgärdspaket”.

Bland annat tas straffrabatten för unga vuxna bort – vid upprepad brottslighet. Något som M ville ta bort helt.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag