Fick cancer i pungen och hjälper hiv-smittade i Musikhjälpen – censureras nu av Sveriges Radio

Daniel överlevde cancer och samlar nu in pengar till musikhjälpen under parollen "Avkriminalisera cannabis". Bilden är ett montage.
  • Torsdag 11 dec 2014 2014-12-11
E-post

VÄSTERÅS Daniel Davidsson överlevde testikelcancer och är en av männen som ligger bakom insamlingen för HIV-smittade som arrangeras av Musikhjälpen under parollen ”Avkriminalisera Cannabis”. – Forskning visar att cannabis kan hjälpa mot både cancer och HIV, säger Davidsson till Nyheter Idag.

Just nu pågår Sveriges Radios insamlingsprogram ”Musikhjälpen” som syftar till att hjälpa utsatta människor i världen. Årets tema är HIV-smittade människor och på musikhjälpens hemsida finns en lista på en ”insamlingsbössa” som under veckan toppats av parollen ”Avkriminalisera cannabis”.

Flera medier har rapporterat om cannabisgruppen och tidningen Expressen skriver om initiativet med rubriken ”Kuppade in Cannabis i årets Musikhjälpen”. Ämnet anses känsligt och Sveriges Radio menar att cannabisförespråkarna i grunden har en egen agenda.

– Det är fantastiskt att det finns så många olika initiativ och så många som vill samla in pengar till Musikhjälpen. Sen är det synd att en del använder Musikhjälpen och den möjligheten att nå ut till svenska folket för att pusha sin egen agenda. Jag hoppas att vi kan fokusera på att det är hiv och aids som är temat här, säger Per Byman, som ansvarar för Musikhjälpens insamlingar, till Sveriges Radio.

”Jag planerade min egen begravning”

Nyheter Idag har talat med Daniel Davidsson från Västerås som är en av personerna som ligger bakom det omdiskuterade initiativet. Han förklarar att han själv överlevt testikelcancer och att i samband med sjukdomen har han läst utländsk media om nya läkemedel, där cannabis föreslås kunna användas i medicinskt syfte.

– Jag har haft cancer två gånger i mitt liv och fick det en tredje gång enligt läkarna. Vart behandlad med cellgifter och genomgick operationer. För att göra en lång historia kort så forskade jag mer i cancer och botemedel och kom fram till dokumentären Run From The Cure av Rick Simpson och därefter fick jag idén att starta gruppen för att sprida budskapet om att cannabis kan bota cancer.

När Nyheter Idag undersöker Daniels påståenden finner vi visst stöd för att cannabis kan användas för att hjälpa cancersjuka patienter, exempelvis för att behålla aptiten och tillgodogöra sig mat när man genomgår cellgiftsbehandling. Enligt den amerikanska intresseorganisationen American Cancer Society finns forskning som ger stöd åt att cannabis även kan hämma tillväxt och spridning av cancer. Samtidigt pågår fortfarande forskning i ämnet och det är ännu oklart hur effektivt cannabis är som läkemedel mot cancer.

– Jag har klarat mig och är vid liv idag, men de gav mig dödsdomen en gång och jag planerade min egna begravning som 22 åring. Men hade jag haft den kunskapen och informationen jag har idag, så kanske jag hade sluppit alla bieffekter och ärr som behandlingar och operationer gav. Så jag vill att de som har cancer ska kunna få prova ett alternativ utan att behöva gå igenom det helvetet jag gjorde, förklarar Daniel för Nyheter Idag.

Menar att Cannabis även kan hjälpa mot HIV

Daniel förklarar att det visserligen finns en ådra av humor och kuppande bakom insamlingen till musikhjälpen, men samtidigt understryker han allvaret i sin mening om att vi bör ändra synen på cannabis. Vidare berättar han att cannabis möjligen kan vara ett läkemedel för att hjälpa HIV-patienter och han hänvisar till en artikel i Huffington Post som ger stöd för det påståendet.

– Det finns även nyare forskning där det sägs att cannabis kan stoppa spridningen av hiv. Så att vår insamling till musikhjälpen tycker jag har allt med årets tema att göra. Förhoppningsvis kan pengarna gå till mer forskning om det.

Mycket tyder på att Daniels engagemang för att hjälpa HIV-patienter kan ge effekt. I skrivande stund har över 170 000 kronor samlats in under parollen ”Avkriminalisera cannabis”. Trots att pengarna kan användas för att hjälpa utsatta människor är statliga Sveriges Radio tveksamma till hur de ska hantera situationen.

Censureras av Sveriges Radio

Daniel förklarar att Sveriges Radio undviker att nämna hans insamling över huvud taget när de pratar i sändning om donationer till Musikhjälpen. Anledningen, enligt Per Byman, är att budskapet om att avkriminalisera cannabis strider mot Musikhjälpens idé om att hjälpa HIV-patienter.

– Vi har minskade möjligheter att lyfta fram insamlingar som försöker få fram en egen agenda. Det behöver inte vara om cannabis och droger, det kan vara om skatter och politiska initiativ. Allt det som avlänkar från Musikhjälpens idé, att minska spridningen av hiv och aids, kommer vi ha begränsade möjligheter att trycka på, säger Per Byman.

Daniel köper inte Sveriges Radios förklaring. Istället menar han att det är moraliserande och politisk korrekthet som ligger bakom Sveriges Radios beslut att inte omnämna deras initiativ i sändning.

– Klart blir jag frustrerad över att andra nämns och att de får beröm över hur mycket de har samlat in. Men jag hade detta på känn redan om att det skulle bli en sådan censur när det är en sådan tabu runtom det fortfarande. Jag är mest glad över att vi bevisar att vi är generösa och kärleksfulla personer som vill våra medmänniskors bästa.

Fortsätter med engagemanget för cannabis och sjuka människor

Trots att Daniel tycker att svenska statens lagar är fel och att statlig media sysslar med censur är han ändå vid gott mod. Han hoppas att fler människor vågar ändra uppfattning om cannabis i framtiden.

– Visst är det tråkigt att vi inte ska kunna bli nämnda i sändning men det är så Sveriges Radio har valt att hantera det och vi måste acceptera detta. Men vi gör just nu allt i vår makt för att kunna få detta att bli accepterat då vi endast startade insamlingen i gruppens namn och sedan var det SR som gjorde en sådan stor sak av det när vi hamnade på första plats.

Innan vi avslutar samtalet med Daniel berättar han även att han fått stöd av kändisar. Bland annat har komikern Magnus Betnér donerat pengar till Musikhjälpen under deras paroll om att avkriminalisera cannabis. En annan kändis protesterar mot Sveriges Radios behandling av Daniel. Den liberale debattören Alexander Bard skriver i sociala medier att det är ”fascistisk censur”. Daniel är dock glad över allt stöd och hoppas att fler väljer att donera pengar för att hjälpa HIV-sjuka människor.

– Ska ta mig en holk nu och varva ner, det är mycket att göra imorgon också, säger Daniel när vi avslutar intervjun.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag