Fick uppehållstillstånd för gymnasiestudier – säljer droger på gatorna

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Onsdag 5 Dec 2018 2018-12-05
E-post 4887

UPPSALA Ensamkommande afghaner som fått uppehållstillstånd genom gymnasielagen rekryteras av kriminella gäng för att sälja droger i Uppsala, rapporterar SVT Uppsala. 

Många av de ensamkommande afghaner som har fått uppehållstillstånd för gymnasiestudier lever på gatan i Uppsala, där de säljer droger åt redan etablerade kriminella.

– Dom ovanför dom här nu, som trycker ned grejerna på dom, dom utgörs ju också av ett inte allt för högt upp i pyramiden. Utan det var ju dom som tidigare var dom som tvingades sälja, säger Anders Nilsson, narkotikaspanare vid polisen i Uppsala, till SVT Uppsala.

Enligt Daniel Larsson, kommissarie vid Uppsalapolisen, kan man tala om ett ”gatugäng” på omkring ett 30-tal ensamkommande som säljer droger på Uppsalas gator.

– Det är den nya gymnasielagen som orsakat det här, säger Larsson till SVT Uppsala.

Läs mer: Afghankaos i Västerås: ”Dras in i kriminalitet, missbruk och prostitution”

En anonym polisman har tidigare berättat för SVT Västmanland om hur mellan 75 och 100 afghaner cirkulerar mellan Västerås, Uppsala och Stockholm i vad som beskrevs som ett kriminellt ”parallellsamhälle”.

– Vi ser att dom ägnar sig åt narkotikaförsäljning, stölder av framförallt dyra kläder som jackor och så vidare. sade polismannen.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag