Ökad statsskuld kan bli verklighet på grund av flyktingkrisen

Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Socialdemokraterna/pressbild
  • Måndag 19 okt 2015 2015-10-19
E-post 1258

STOCKHOLM På måndagen förklarade finansminister Magdalena Andersson att Sverige kan komma att öka statsskulden för att finansiera migrationsströmmarna till Sverige. Det är något som regeringen, enligt Andersson, kan besluta utan att söka mandat hos riksdagen.

Den pågående flyktingkrisen har kommit att bli den största utmaningen just nu för det svenska samhället. I Migrationsverkets juliprognos uppskattade myndigheten att Sverige skulle ta emot 80 000 asylsökare i år, en siffra som redan är överskriden. Om nuvarande takt håller i sig kan det bli så mycket som 150 000 asylsökare för 2015.

Detta ställer också ovanligt höga krav på myndigheter och finansiering av mottagandet. Nu öppnar finansminister Magdalena Andersson för att öka Sveriges statsskuld för att finansiera flyktingmottagandet i Sverige.

– Det är fullt möjligt att hantera med de befogenheter regeringen har, via en ökad statsskuld, alltså ökad upplåning, säger Andersson till TT enligt Dagens Industri.

Nyheter Idag har tidigare kunnat avslöja hur den rödgröna regeringen använder de statliga bolagen för att via utdelningar låna upp pengar. Både SJ AB och Akademiska Hus har blivit föremål för sådana extra utdelningar till staten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag