Finland vill avskaffa sommartid

Foto: Maxpixel
  • Tisdag 30 jan 2018 2018-01-30
E-post 998

FINLAND Efter att ett medborgarinitiativ har fått stor uppmärksamhet med 70 000 underskrifter lyfter nu Finlands regering frågan om att avskaffa sommar- och vintertid i EU. Förespråkare för förslaget menar att omställningen av tiden har en negativ hälsopåverkan på befolkningen. 

Grannlandet Finland jobbar just nu med att lyfta frågan om att skrota vinter- och sommartid till EU-nivå. Ett medborgarinitiativ med över 70 000 underskrifter har lyft frågan till den politiska agendan i Finland, uppger Expressen.

Bland de som driver frågan menar man att det kan finnas potentiella hälsofaror med att justera tiden fram och tillbaka varje år. Nu lyfter Finland frågan om att EU-kommissionen borde inleda en utredning för att kunna fastställa vad tidsomställningen har för hälsopåverkan.

Finlands regeringen presenterar förslaget om att alla medlemsländer i EU ska tillsammans komma överens om det ska endast gälla sommartid eller vintertid framöver.

Sommartid är en relativt ny företeelse. Sommartid i Sverige infördes 1980 men hade testats under första världskriget. Tanken bakom att ha olika tidssäsonger är att människor ska kunna få ut mer dagsljus och spara ström men försöket under första världskriget mottogs inte väl av befolkningen och systemet slopades helt.

Finlands trafik- och kommunikationsminister Anne Berner uppger i ett inlägg på Twitter att hon hoppas på en fungerande överenskommelse mellan EU:s olika medlemsländer.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag