Finland vill ta hem kvinnliga IS-terrorister från Syrien: ”Har grundlaglig rätt att återvända”

IS-kvinnor i upplopp i al-Hol-lägret i Syrien. Bild: Faksimil Twitter
  • Torsdag 31 dec 2020 2020-12-31
E-post 246

FINLAND Finland planerar att ta hem fler av sina medborgare från det syriska flyktinglägret al-Hol som varit medlemmar av terrorsekten IS, rapporterar Ekot. Landet har hittills tagit hem två kvinnor och sex barn från lägret. Finland vill ta hem fler IS-kvinnor och deras barn som är medborgare i landet från flyktinglägret al-Hol i norra Syrien, rapporterar Ekot.

Den nordiska grannen tog strax innan jul hem två kvinnor och sex barn från det kurdiskt kontrollerade lägret och planerar nu att ta hem ännu fler.

– Det är ganska naivt att tro att de finska barnen i lägren till exempel skulle bara försvinna där och aldrig komma tillbaka om vi gör inget. De ska återvända förr eller senare tror jag och vi kan bara välja hur och när det ska hända. De är finska medborgare, de har grundlaglig rätt att återvända så fort som de kan, säger Jussi Tanner, Finland särskilda sändebud i lägret, till Ekot.

Innan man tog hem två vuxna kvinnor har Finland, precis som Sverige, bara hjälpt föräldralösa barn att återvända. Nu planerar man även att ta hem övriga 20 medborgare i lägret, varav fem kvinnor och femton barn. Huruvida de vuxna kvinnorna kommer att straffas i Finland är oklart och enligt landets inrikesminister Maria Ohisalo är det en fråga för landets myndigheter.

– Först gör Centralkriminalpolisen en preliminär utredning. Om man sedan ser att det finns orsak att inleda en förundersökning, så är det Åklagarmyndighetens sak, sa Ohisalo i samband med hämtningen av de åtta medborgarna, enligt Yle.

Sverige har än så länge intagit en annan linje än Finland i frågan. I en intervju med Sydsvenskan ger inrikesminister Mikael Damberg sitt stöd till det kurdiska styrets ambition att lagföra de IS- kvinnor som finns i lägret och att de ska dömas för deras brott där de begåtts i Syrien och Irak.

Läs även: Handikappad flicka våldtogs på skola efter julavslutning – syrisk tidigare elev häktad

Bli prenumerant

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag