Finlands försvarsminister: ”Jag litar inte på Ryssland överhuvudtaget”

Finländsk version (F-18) av amerikanska F/A-18 Hornet. Foto: Wikipedia
  • Fredag 6 feb 2015 2015-02-06
E-post 133

FINLAND Senast år 2030 behöver Finland ersätta sina gamla jaktplan med nya modeller, och redan nu har man börjat se sig om i världen. Finländarna gör dock klart att några ryska plan inte kommer komma på fråga. – Ryssland är totalt opålitligt, säger försvarsminister Haglund.

Sedan 1995 har det finska flygvapnet använt sig av en egenbygd jaktversion av amerikanska F/A-18 Hornet. Senast år 2030 krävs dock att de byter ut det gamla flygplanet mot en nyare modell och finländarna har redan börjat se sig om i världen efter en lämplig ersättare.

I en intervju med finska Lännen Media säger dock den finske försvarsministern, Carl Haglund (Sfp), att något köp av ryska plan är helt uteslutet.

Ryska flygplan kan vara en fälla

Vad som föranlett finländarnas tidiga nej till import av ryskt flyg är risken för att bakdörrar kan byggas in i de enorma teknologiska system som ett jaktflygplan är. Haglund tror heller inte att man kan vara säker på att ryssarna skulle erbjuda service, stöd och reservdelar till planen i alla lägen.

– Ryssland säger en sak och gör en annan. Jag litar inte på Ryssland överhuvudtaget, säger försvarsministern till Lännen Media.

Oklart vilka flygplan som är operativa om tio år

Ännu kan man bara spekulera i vilken leverantör Finland slutligen kommer öppna plånboken för. E- och F-versionerna av svenska Gripen är ännu ej operativa och amerikansk-brittiska F-35 dras med besvärliga produktionsproblem och har varit en extremt dyr affär för exempelvis Norge och Danmark.

Finland har dock haft ryska flygplan i sin fordonspark tidigare. Innan man bytte till amerikanska Hornet flög man ryska jaktplanet MiG-21, kallat Fishbed. Jämte det lilla ryska planet använde sig det finska flygvapnet även av svenska Saab 35 Draken.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag