”Finns en ganska stor tyst andel inom partiet som tycker som jag”: Christian Sonesson (M) om samarbete med SD

Christian Sonesson (M). Foto: Staffanstorps kommun
  • Onsdag 25 jul 2018 2018-07-25
E-post

STAFFANSTORP Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, håller dörren öppen för samarbete med Sverigedemokraterna i sin kommun. Till Nyheter Idag säger han att man måste tänka pragmatiskt – även på riksdagsplanet.
– Det viktigaste är att man inte släpper fram en socialistisk minoritet att styra vårt land, säger han.

Moderaten Christian Sonesson gick på tisdagen ut med att han kan tänka sig att styra med Sverigedemokraterna i sin kommun efter valet. Han menar att partierna ligger nära varandra politiskt och att det därför inte finns någon anledning att inte samarbeta.

”Någon ska alltid vara den som är först med att säga det som alla redan vet och tänker”, skriver Sonesson i sitt inlägg på Facebook. Frågan är nu om fler kommuner och kanske även partikamraterna i riksdagen kommer att följa hans exempel. Till Nyheter Idag säger Sonesson att han mest har fått positiv respons från andra moderater.

– Jag har fått mycket glada tillrop och ryggdunkningar från väldigt många moderater. Sedan finns det säkert de som inte delar detta men de har i alla fall inte hört av sig till mig, säger Christian Sonesson.

Skiljer sig mellan kommuner

Han menar att det är svårt att säga hur många av hans partikamrater som delar hans åsikter om samarbete med SD.

– Det är en fråga som delvis splittrar partiet, men jag tror det finns en ganska stor tyst andel inom partiet som tycker som jag. Sedan får man ha klart för sig också att jag egentligen bara uttalar mig för Staffanstorps kommun, hur förutsättningarna är där. Jag kan inte svara på hur det funkar i andra kommuner för där känner jag inte till Sverigedemokraternas företrädare, säger Christian Sonesson.

– Det skiljer sig ganska mycket åt från kommun till kommun hur Sverigedemokraterna politiskt har positionerat sig. I vår kommun, Staffanstorp, så har man intagit en ganska tydlig högerposition. Då grundar jag också mitt ställningstagande på det.

Vad tycker Christian Sonesson om Decemberöverenskommelsen? Hur ser han på allianspartnern Centerpartiet? Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden och läs vidare!

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag