Fittja bibliotek stänger i två veckor: ”Flera incidenter med hot och våld”

Poliser i norra Botkyrka. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 4 maj 2017 2017-05-04
E-post 2346

STOCKHOLM ”Det har varit flera incidenter med hot och våld, både mellan besökare och mot personal”. Så motiverar biblioteket i Fittja i södra Stockholm beslutet att stänga ner verksamheten i två veckor.

Mellan den 2 och 12 maj kommer Fittja bibliotek i södra Stockholm hålla stängt för allmänheten. Det meddelar Botkyrka kommun på sin hemsida.

”Kommunen kan i dag inte garantera säkerhet för besökare och personal i Fittja biblioteks lokaler. Det har varit flera incidenter med hot och våld, både mellan besökare och mot personal. Det gör att kommunen tagit beslutet att stänga biblioteket under två veckor”, motiverar kommunen sitt beslut.

För att komma tillrätta med situationen planerar biblioteket att se över rutiner, ha kompetensutveckling med personalen samt diskutera åtgärder med andra aktörer. Boende i kommunen som vill hämta reserverade böcker hänvisas till biblioteket i Alby.

Biblioteken i Botkyrka har tidigare uppmärksammats för att de, som enda kommun i Sverige, fortfarande vägrar köpa in och låna ut Tino Sanandajis bok Massutmaning. Boken har ett stort fokus på antisocialt beteende och beskriver bland annat problem med våld på svenska bibliotek.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag