Fler bör träda fram likt Cissi Wallin – En känd mediaprofil ska inte komma undan med våldtäkt

Janouch backar Wallin. Foto: Instagram samt Thron Ullberg
  • Måndag 16 okt 2017 2017-10-16
E-post 3254

KRÖNIKA Den medieman, som Cissi Wallin pekar ut som våldtäktsman, ska inte komma undan. Alla som blivit utsatta för sexövergrepp eller rentav våldtäkter måste få stöd för att våga träda fram och berätta – precis så som Wallin gör på sin Instagram. Det menar Katerina Janouch, krönikör på Nyheter Idag.

KRÖNIKA av Katerina Janouch

Katerina Janouch är författare, debattör och återkommande krönikör på Nyheter Idag. Hon har länge varit en sexrådgivare i flera medier och varit djupt engagerad i frågor om våldtäkter och sexbrott mot kvinnor.

Få har väl vid det här laget lyckats missa skandalen med Hollywoodmogulen Harvey Weinstein, som anklagats av många kvinnor inom filmbranschen för att ha utsatt dem för våldtäkt, sexuella trakasserier och otillbörligt kladdande. Efter att den första chocken när svinerierna uppdagats falnat, kom nästa stora frågeställning: Den om tystnadskulturen och kamrateriet mäktiga personer emellan. Den sjuka lojalitet som gör att man väljer att skydda en förövare, bara för att man har affärer hop, eller för att man umgås i samma kretsar.

Hur kommer det sig annars att ”alla” vetat, men ingen agerat? Hur kommer det sig, att så många känt till det som pågått, men ingen har sagt något? För att män med makt håller varandra om ryggen och skyddar varandras intressen. För att rovdjuren högst upp i näringskedjan har möjlighet att äta upp en liten råtta som sticker upp.

Nu har Sverige fått en alldeles egen Harveyskandal i kölvattnet av snusket i Hollywood. Det är journalisten, stå-upp-komikern och bloggaren Cissi Wallin som efter 11 år, idag på Instagram går ut med att hon våldtagits av en rikskänd journalist och ledarskribent på en av Sveriges största tidningar. Wallin har tidigare skrivit om övergreppet i sin blogg och på andra ställen på webben, dock utan att namnge förövaren.

Tystnaden som nu brer ut sig efter hennes avslöjande i de etablerade medierna är i det närmaste öronbedövande och påminner om situationen i Hollywood i åratal. På sociala medier kokar vreden och äckelkänslorna, men mediemannens vänner och kollegor tiger, även då de konfronteras med direkta frågor. Hur mycket visste mediafolket runt mediemannen? Hur mycket visste de kvinnliga journalisterna på tidningen, de som annars gärna talar om alla människors lika värde och kvinnors rättigheter, och ändå valde att inte öppna munnen? Man riktigt hör hur ett oroligt patriarkalt spöke går genom redaktionerna på Kungsbroplan, i Marieberg, i TV4-huset, på Sveriges Television… Nej, låt oss sluta med teaterföreställningen. Det står om mediemannens svinerier på Flashback och ”alla” har vetat. Men ändå har ”alla” valt att hålla tyst.

Det är lätt att undra, hur det här kommer sig. Hur kommer det sig, att denna redaktion, där det arbetar många feminister, bara låtit detta sopas under mattan? Hur kommer det sig, att en känd journalist kan komma undan med en våldtäkt, enligt Cissi Wallin delvis genom att påstå att Wallin är en galen mytoman och hotat henne till tystnad? Hur ska vi kunna lita på de etablerade medierna när de skyddar en av de sina till priset av en kvinnas kropp, själ och heder?

Det är dags att alla vi sunda människor, oavsett om vi är vänster, höger, mitt emellan eller opolitiska, går ihop och säger ett högljutt och resolut STOPP. Det här handlar inte om vad vi röstar på eller var vi har våra sympatier. Denna fråga saknar politisk färg, det är en fråga om människoliv och kvinnors värde. Det är dags att vi kräver sanningen, alla korten på bordet och en upprättelse till Cissi Wallin och andra våldtagna kvinnors förlorade heder.

Lika viktigt som att vi får sanningen om invandrarkillar som våldtar, lika viktigt är att vi får sanningen om mäktiga kända mediemäns hemliga, perverterade vidrigheter. För det spelar ingen roll vem som våldtar, hur gammal, ung eller känd förövaren är, vilket land han kommer från eller vilken gud han eventuellt tror på. Ingen ska komma undan med att ha utnyttjat, kränkt, skadat och förnedrat en kvinna! Ingen man ska ha möjligheten att slingra sig undan lagens långa arm.

Läs också: Publicerar namnet på Instagram: Cissi Wallin anklagar tung medieprofil för våldtäkt

Vad jag förstår är Wallin långt ifrån ensam om att varit utsatt för den här mannen. Jag uppmanar alla kvinnor och tjejer som varit utsatta för den här mediemannen, eller andra mäktiga män, att göra som Wallin. Var inte rädd för att öppna munnen och avge ditt vittnesmål! Och det är allas vår skyldighet att stötta offren. Den som tiger hjälper förövarna att komma undan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag