Fler dåd kan komma – Polisen: ”Kan inte utesluta att människor inspireras av det här”

Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 8 apr 2017 2017-04-08
E-post 444

STOCKHOLM Nu varnar polisen för att fler terrordåd kan ske i Sverige. Det var vad polisens kommenderingschef Jonas Hysing i praktiken förklarade under en presskonferens på lördagseftermiddagen. – Vi har förtätat polistätheten i övriga landet och det kommer vi att fortsätta med. Det är i syfte att förhindra fortsatt brottslighet, sade Hysing.

Polisen förefaller vara beredda på att ytterligare terrordåd kan inträffa i Sverige i närtid. Det stod klart under en presskonferens på lördagseftermiddagen när polisens kommenderingschef Jonas Hysing berättade om myndighetens arbete.

– Från första stund har vi hanterat händelsen som en nationell särskild händelse. Det betyder att vi kan rikta resurser från hela landet där de behövs som bäst, sade han.

Högre polistäthet för att förhindra nya dåd – Satt in Försvarets helikopter

Rent konkret förklarade Hysing att polisen ”kan inte utesluta att det finns människor som inspireras av det här”. Ej heller vet polisen om det finns en eventuell medhjälpare som är på fri fot. Från polismyndighetens sida läggs det full kraft för att förhindra nya terrårdåd.

– Vi fortsätter arbeta med full kraft. Vi har också förtätat polistätheten i övriga landet och det kommer vi att fortsätta med. Det är i syfte att förhindra fortsatt brottslighet, vi har ännu inte avslutat ärendet och vi kan inte utesluta att det finns människor som inspireras av det här.

Om det skulle inträffa ett nytt liknande dåd som det som hände i centrala Stockholm under fredagen kan polisen snabbt vara på plats för en insats. Detta med hjälp av försvarets medeltunga helikopterkapacitet, för att snabbt förflytta polisiär personal dit den kan behövas – oavsett var i landet det är.

– Vi får stöd av Försvarsmakten, i huvudsak med transportresurser i form av medeltung helikopterkapacitet vilket gör att vi kan också förflytta våra resurser snabbt över landet.

Satt in gränskontroller

Ytterligare en uppgift talar för att polisen räknar med att det kan finnas ytterligare personer inblandat i dådet, eller att nya terrorbrott kan ske, är beslutet att införa gränskontroller. Syftet med dessa går i bägge riktningar, främst förefaller det vara för att hindra en eventuell misstänkt att fly landet.

– Regeringen har fattat beslut om gränskontroller, vilket möjliggör för polismyndigheten över hela landet att genomföra kontroll av utresande, eller för den delen inresande, om det skulle vara så att vi behöver förhindra en ytterligare misstänkt gärningsman eller andra människor som vi behöver få tag på, från att lämna landet.

Samtidigt uppmanar polismyndigheten allmänheten att undvika centrala Stockholm. På myndighetens hemsida beror uppmaningen på trafikstörningar, avspärrningar och att efterarbete från fredagens händelse pågår.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag