Fler illegala invandrare i Södermanland – polisen hinner inte utvisa

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Onsdag 31 okt 2018 2018-10-31
E-post 596

ESKILSTUNA Antalet illegala invandrare i Södermanland väntas öka. Polisen hinner inte ens verkställa hälften av de migrationsärenden de får från Migrationsverket, som uppskattar att mellan 20 000 och 50 000 migranter lever illegalt i landet.

Antalet migranter utan uppehållstillstånd ökar i Södermanland enligt SVT. En anledning är att polisen inte hinner verkställa alla utvisningsbeslut.

– Hade vi resurser att leta efter dessa ensamkommande flyktingbarn som håller sig undan då skulle vi självklart göra det, den resursen prioriteras till andra saker som händer i samhället, säger Thomas Bergqvist, kommunpolis i Eskilstuna, till SVT.

Enligt Migrationsverkets uppskattning lever mellan 20 000 och 50 000 personer illegalt i landet. Gränspolisen Region Öst, där Södermanland ingår, har bara lyckats verkställa 1 422 av de nästan 3 000 migrationsärenden Migrationsverket lämnat över under de senaste tre åren.

– Vi kan ju använda oss av den så kallade inre utlänningskontrollen och där behöver vi ha ett skäl till att göra en specifik kontroll på en person som vi har anträffat i arbetet, men håller man sig borta blir det knepigt, säger Thomas Bergqvist.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag