Fler islamistiska terrordåd i Nigeria

  • Onsdag 25 jun 2014 2014-06-25
E-post 0

NIGERIA 21 personer uppges ha omkommit vid ett bombattentat i köpcentrat Emab Plaza i Nigerias huvudstad Abuja idag. Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för dådet men attentatet följde samma mönster som blivit Boko Harams kännetecken.

Explosionen inträffade just när Nigeria förberedde sig för att se landets VM-match mot Argentina. Emab Plaza har, i likhet med andra stora köpcentrum, satt upp storbilds-TV inför Nigerias fotbollsmatcher och är välbesökt när landslaget spelar, men det är ännu inte klarlagt om bomben var avsedd att explodera i samband med detta.

Vittnen uppger att kroppsdelar låg spridda över hela området efter explosionen och att röken kunde ses flera kilometer.

– Jag hörde explosionen och kände hur byggnaden skakade, berättar Shuaibu Baba för The Daily Mail och säger att han med nöd och näppe hann ut från byggnaden innan katastrofen var ett faktum. Den taxichaufför, som släppt av honom på platsen några minuter tidigare, var en av dem som omkom.

– Jag bad honom att komma med mig, men han sa att han skulle vänta på mig i bilen, tillade Shuaibu Baba.

Alltfler terroristattacker

21 personer omkom vid explosionen och ytterligare 17 personer skadades. Polisintendent Frank Mba säger till Daily Mail att en misstänkt har arresterats och att man har påbörjat förundersökningen. Ett vittne säger att bomben lämnades av en motorcyklist vid ingången till köpcentrumet, men Frank Mba säger till Daily Mail att det ännu är för tidigt att avgöra.

Bombådet i Abuja är det senaste i en serie våldsamma attacker från den islamistiska terrorgruppen Boko Haram, som har ett starkt fäste i de nordöstra delarna av landet. I april dog mer än 120 personer, och 200 skadades, i två olika bombdåd i huvudstaden. I förra veckan dog minst 14 personer när en bomb briserade i Damaturu, i samband med att en fotbollsmatch visades, och i måndags exploderade en bomb vid ett universitet i norra Kano. Det står idag klart att attackerna ökat i omfattning och inträffar allt oftare.

Boko Harams syfte är att inrätta en islamisk shariastyrd stat i Nigeria och uppskattningsvis har 3600 personer mördats i liknande attacker under de senaste fyra åren.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag