Fler vill se Åkesson som statsminister än Kristersson

Bild: Nyheter Idag
  • Måndag 4 dec 2023 2023-12-04
E-post 0

Fler väljare vill ha Jimmie Åkesson som statsminister än Ulf Kristersson, enligt en ny undersökning från Indikator Opinion/Ekot.

Bland blågula väljare vill 41 procent se Åkesson som statsminister, mot 37 procent för Kristersson. För samtliga väljare är siffrorna 18 procent för Åkesson och 17 procent för Kristersson.

Det är första gången Åkesson är en mer populär statsministerkandidat än Kristersson i mätserien.

–  Det beror dels på att Sverigedemokraterna ökar i opinionen, och sverigedemokratiska väljare vill se Jimmie Åkesson på posten. Men det beror också på att Ulf Kristersson har ett relativt svagt stöd bland kristdemokrater och liberaler, säger Per Oleskog Tryggvason, opinionschef på Indikator, till Ekot.

Än värre för Kristersson är att stödet även minskar bland de egna väljarna.

– Vi ser ett signifikant tapp bland de egna väljarna i månadens mätning, att det är 67 procent av de moderata väljarna som vill se Kristersson som statsminister, säger Oleskog Tryggvason.

Bland samtliga väljare är Magdalena Andersson den mest populära statsministerkandidaten med 43 procent, vilket är 8 procentenheter mer än det sammanlagda stödet för Åkesson och Kristersson.

Läs även: Förtroenderas för Magdalena Andersson Åkesson ökar rejält

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag