Flera bilbränder i Uppsala – polisen utesluter inte samband

Bilar brann på Kvarntorget i Uppsala. Foto: Mange Schillis
  • Onsdag 22 aug 2018 2018-08-22
E-post 203

UPPSALA Under tisdagskvällen och natten till onsdagen brann totalt elva bilar på tre olika platser i Uppsala. Polisen utesluter inte att det kan finnas ett samband mellan händelserna.

Klockan 22.46 kom det första larmet om bilar som brann på Kvarntorget i centrala Uppsala. Totalt sju bilar eldhärjades där och vittnen såg ett ungdomsgäng lämna platsen.

Vid midnatt brann en bil på Wivalliusgatan i området Nyby. Knappt en timme senare brann två bilar på Sernanders väg i Flogsta. Där fick också en tredje bil skador. Totalt var alltså elva bilar inblandade i bränderna, och polisen har ännu inga misstänkta eller gripna för skadegörelsen.

Presstalespersonen Linda Wideberg säger att polisen i nuläget har beredskap för bilbränder över hela Uppsala.

– Vi har ju haft en del bilbränder här under den senaste tiden, så givetvis kikar vi på samband mellan de här händelserna. Generellt tenderar det att öka i samband med skolstart och så vidare, säger hon.

Svårutredda brott

Natten till måndagen inträffade en brand i ett garage i området Gränby. Där ska mellan 70 och 100 bilar blivit skadade.

– Vi försöker jobba med synlighet i de här berörda områdena, samtidigt som vi söker tänkbara gärningsmän och förhör vittnen om sådana finns på de olika platserna, säger Linda Wideberg.

Motiven till att tända eld på bilar kan variera från försäkringsbedrägerier till att vilja locka polisen till en viss plats.

– Oavsett orsak så är det svårutredda brott oftast, utifrån att de sker nattetid och har ett snabbt händelseförlopp, säger Linda Wideberg.

En Twitteranvändare har filmat bränderna på Kvarntorget:

Läs även: Ledande centerpartist lanserar konspirationsteori om bilbränderna: ”De vill att valet ska handla om bilbränder”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag