Flera poliser skadade i Örebro – polisbuss kapades och brändes

Bild: Faksimil Facebook
  • Fredag 15 apr 2022 2022-04-15
E-post 1471

En polisbuss kapades och sattes i brand under våldsamma korankravaller i Örebro på fredag kväll, rapporterar Expressen. Minst tre bussar har satts i brand, polisutrustning har stulits av upploppsmakare och polisen har åter retirerat från upploppet

– Det har lugnat ner sig något men det är fortfarande hundratals människor i parken. Jag kan inte se någon polisbil här förutom dom som brinner – så jag tror att de har lämnat platsen, säger Expressens reporter Johan Ronge.

Vid ett tillfälle trodde Ronge att det kom förstärkning. Men det visade sig vara en polisbuss som upploppsmakarna kapat – och satt eld på.

– Först tänkte jag ”okej här kommer polisförstärkning” men sen körde dom i en brinnande bil. Så jag tror det kan vara den kapade bilen, men jag vet inte, säger han.

Upploppsmakare ska också ha stulit polisutrustning som de går omkring med, säger Ronge.

– Scenerna känns ganska osannolika. Här är tre polisbussar som står helt i brand. Folk går runt med polisvästar och sköldar.

Polisens presstalesperson bekräftar för Expressen att flera polisbilar satts i brand. Sammanlagt fem poliser har skadats i nuläget. För tre av dem är skadorna lindriga, för de övriga två är skadeläget oklart. En polis och en privatperson ska ha träffats av stenar i huvudet. Enligt P4 Örebro har polisen skjutit varningsskott.

Rasmus Paludan hade tidigare tillstånd att bränna koranen i den invandrartäta stadsdelen Vivalla, men polisen valde att flytta platsen för sammankomsten till centralt belägna Sveaparken. Men då utbröt upploppet där istället.

Omkring 200 personer befinner sig på platsen enligt polisen, som bekräftar att de dragit sig tillbaka från platsen.

– Vi drar oss tillbaka för att besluta hur vi kan hantera detta på bästa sätt, säger polisens presstalesperson Diana Qudhaib.

En film som Joakim Lamotte publicerar visar hur den kapade polisbussen körs genom folkmassan.

Flera andra filmer som sprids på sociala medier tycks visa kapningen av polisbussen.

 

Läs även: Polisen sågas efter reträtten

Läs även: Polisen retirerar från korankravaller: ”Vill undvika våld”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag