Flörten med Vänsterpartiet blev droppen – nu hoppar Thorwaldsson av som LO-boss

Bilden är ett montage Foto: Frankie Foughantine Wikipedia/Pressbild Vänsterpartiet
  • Tisdag 5 Nov 2019 2019-11-05
E-post 1008

STOCKHOLM I helgen höll Karl-Petter Thorwaldsson som förste LO-ordförande någonsin tal på Vänsterpartiets evenemang Vänsterdagarna. Bara ett par dagar senare meddelar Thorwaldsson att han kommer lämna sitt uppdrag som ordförande vid nästa års kongress, uppger TT. – Att han öppnade dörren till Vänsterpartiet och att han under sitt tal, som det upppfattades, kallade SD-sympatiserande LO-medlemmar för rasister, det blev droppen, säger Johan Westerholm, ansvarig utgivare för Ledarsidorna.

Karl-Petter Thorwaldsson kommer att avgå i samband med LO:s kongress nästa sommar. Då har han suttit i åtta år som LO-ordförande. Beskedet kommer plötsligt. I helgen framträdde Thorwaldsson på Vänsterpartiets partidagar i Göteborg som förste LO-ordförande någonsin.

TT rapporterade att Thorwaldsson varnade för fascismen under sitt tal och gick hårt åt SD.

– De vill på fullt allvar ställa LO-medlem mot LO-medlem, och påstå att en svensk löntagare har mer gemensamt med en direktör än en LO-medlem från ett annat land. Att de är rasister vet vi, men vi har inte varit tydliga med att de också är ett högerparti. De försöker slå kilar mellan löntagare och få oron att växa så att fler och fler säger att det enda samhällsproblemet är invandrare, sade han.

Ledarsidornas Johan Westerholm har på tisdagsmorgonen pratat med sina källor inom fackrörelsen.

– Framträdandet i Göteborg blev droppen. Att han öppnade dörren till Vänsterpartiet och att han under sitt tal, som det uppfattades, kallade SD-sympatiserande LO-medlemmar för rasister, det blev droppen, säger Westerholm.

Karl-Petter Thorwaldsson ska ha fått beskedet internt att det var dags att svänga in i ledet och börja driva LO:s linje. Eller att avgå.

– Han klarar inte av att svänga in i ledet. Han är en uttalad identitetspolitiker. Att han lämnar är en bekräftelse på att han aldrig var en LO-man, säger Johan Westerholm som tycker att LO och Karl-Petter Thorwaldsson löser en potentiellt katastrofal situation.

– Han gör en snygg grej, och ger valberedningen gott om tid att ta fram förslag på en ny ordförande. De som har varit värst drabbade av den förda politiken är kvinnorna inom LO-kollektivet. Det är kvinnliga LO-anställda som tidigare har kunnat gå hem från tunnelbanan eller bussen sent på kvällen men numera ringer för att bli hämtade. De måste få andrum. Och det ger inte Kålles (Karl-Petter Thorwaldsson) politik.

– Att Kålle lämnar för en ordförande som upplevs som mer partipolitiskt oberoende. Det skulle kunna gynna Socialdemokraterna, hur konstigt det än kan låta.

Stöd Nyheter Idag

Idag är det många som läser Nyheter Idag. Men det är bara några tusen som prenumererar. Det är de som betalar för den artikel som du precis läst.

Uppskattar du Nyheter Idag och vill kunna läsa och dela vårt material även framöver?

Stöd oss i så fall och teckna en prenumeration för 69 kronor i månaden. Vill du att vi ska fortsätta att rapportera om hur det faktiskt ser ut i Sverige och inte hur man önskar att det vore?

Vill du att vi ska vara en rejäl nagel i ögat på politiker och makthavare även fortsättningsvis? Ge bort prenumerationer i julklapp till nära och kära.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag