Flygbolagen går sämre ekonomiskt trots rekordmånga resenärer

Foto: Wikimedia
  • Tisdag 8 aug 2017 2017-08-08
E-post 2

Allt fler flygbolag slår rekord i antalet kunder. Samtidigt sjunker deras vinstmarginaler. En kombination av reapriser, att affärsresenärer väljer billigare alternativ och att flygbolagen investerar i nya flygplansmodeller anses vara orsaken till de sjunkande vinsterna.

Flera flygbolag redovisar markant ökning av antalet resenärer samtidigt som deras intäkter sjunker. Det rapporterar Sveriges Radio.

Under den senaste månaden har drygt 1,1 miljoner resenärer flugit med Finnair, en ökning motsvarande 8 procent jämfört med samma period förra året. Det är ett nytt rekord för flygbolaget.

Statistik över kabintätheten, hur välfyllda planen är, ökade med 1,6 procentenheter och landade på 90,2 procent.

Norwegian redovisar också rekordsiffror gällande antalet resenärer. 3,3 miljoner flög med bolaget under juli, en ökning med 15 procent jämfört med juli förra året. Det är det högsta antalet uppmätta resenärer under en hel månad.

Även Air-France redovisar rekordsiffror beträffande antalet resenärer, som ökade med 5,4 procent jämfört med juli förra året.

Trots rekordmånga resenärer går flygbolagen back rent ekonomiskt. Bolagen har, ofta under somrarna reapriser och särskilda kampanjer. Kombinerat med det är det allt färre som flyger business class, allt fler har börjat märka att man kan sitta i en stol som är 20 000 kronor billigare och ändå komma fram i tid. Att affärsresenärerna väljer billigare alternativ påverkar flygbolagens intäkter.

– Affärsresenärerna är inte tillräckligt många. Och det har under flera år funnits en trend att även de väljer lågkostnadsalternativ, säger flygjournalisten Christer Åström till Sveriges Radio. 

Det är inte bara reapriser och förändrade konsumtionsmönster som slagit hårt mot flygbolagens ekonomi. Företagen investerar också i nya flygplansmodeller.

– Till Norwegian, Easy Jet, Ryan Air, SAS och de stora linjebolagen i Europa är det mängder av flygplan på väg. Och de måste ju sysselsättas.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag