Flygpassagerare stoppade utvisning av somalisk våldtäktsman från Storbritannien

Bild: Faksimil Youtube
  • Söndag 14 okt 2018 2018-10-14
E-post 2592

LONDON Flygpassagerare har stoppat ännu en utvisning, denna gång från Heathrows flygplats i Storbritannien. Nu avslöjas emellertid att den somaliska man som skulle utvisas deltagit i en gruppvåldtäkt.

I juni skapade den svenska studenten Elin Ersson rubriker över hela världen när hon stoppade en avvisning genom att vägra sätta sig så att flygplanet kunde starta. Det visade sig emellertid att Ersson inte stoppade den utvisning hon tänkt sig, och Nyheter Idag kunde sedan avslöja att den man vars utvisning Ersson fördyrat och fördröjt var en hustrumisshandlare som ville åka hem.

Läs även: Nyheter Idag avslöjar: Elin Ersson stoppade utvisning av hustrumisshandlare som VILLE skickas hem

Nu har passagerare på ett brittiskt plan upprepat Erssons bravad. Denna gång var det en somalisk man som skulle utvisas på ett plan från London till Turkiet. Flera passagerare vägrade gå med på detta, och applåderade när mannen togs av planet.

Deltog i en gruppvåldtäkt

Nu rapporterar Daily Mail att mannen vars utvisning förhindrades av medpassagerare har deltagit i en gruppvåldtäkt, vilket föranledde hans utvisning. I augusti 2007, när mannen var 18 år gammal, lurade han tillsammans med flera vänner med sig en berusad 16-årig flicka till en lägenhet i norra London där de gruppvåldtog henne.

Grannar som hörde flickans rop på hjälp ringde polisen som kunde gripa våldtäktsmännen. Tack vare DNA-bevis dömdes männen till nio års fängelse var. Den somaliske mannen släpptes ut efter fyra år, men nyligen beslöt brittiska inrikesdepartementet att han på grund av sitt brott inte längre var välkommen i Storbritannien.

”Utvisningen var uppenbarligen i allmänhetens intresse”

De brittiska myndigheterna avser fortfarande utvisa mannen, och Torypolitikern Philip Hollobone sade att allmänheten inte borde tillåtas att störa rättvisans gång.

– Tjänstemän som medföljer de utvisade borde reagera på ett lämpligare sätt mot passagerare som inte vet vad som pågår. Att bara lämna planet inför passagerarnas förvirring duger inte, sade Hollobone.

Harry Fletcher från Victims’ Rights Campaign ansåg också att myndigheterna kan sköta utvisningarna bättre.

– Den här utvisningen var uppenbarligen i allmänhetens intresse. Att placera de som ska utvisas bland vanliga passagerare är fel och leder till den här typen av okunniga protester, sade Fletcher.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag