Flykting semestrar hemma i Syrien – SD vill att han stannar

Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild
  • Onsdag 9 okt 2019 2019-10-09
E-post 14876

SYRIEN Migrationsverket har gjort ett nytt rättsligt ställningstagande om Syrien där man bedömer vissa områden som relativt säkra. Men en syrisk flykting, som intervjuas av P4, tycker att det är för farligt att utvisa till landet – samtidigt som han är där på semester.

Migrationsverkets nya ställningstagande om Syrien innebär att situationen i några av landets provinser har förbättrats så pass att alla syrier som söker asyl nu inte är berättigade till det per automatik. Detta öppnar för att man kommer att kunna utvisa personer till exempelvis huvudstaden Damaskus, rapporterar Sveriges Radio.

– Vi har bedömt det som så att om man är en resursstark person, har ekonomiska resurser utöver det vanliga, och har någon form av koppling till Damaskus, så kan man i undantagsfall förväntas ta skydd i Damaskus, säger Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer till radion.

Men alla håller inte med om att det är rätt att utvisa till Syrien. En av dem jobbar på Statens servicecenter i Örebro. Han kom till Sverige som flykting från Syrien 2015 – och är nu på semester i sitt hemland.

– Risken är att folk blir skickade till armén för att kriga i Idlib. Det finns folk som inte har någonting kvar i Syrien, var ska de bo? säger mannen till P4 Värmland.

Vinge (SD) hoppas han stannar i Syrien

Nyligen uppmärksammade den tyska tidningen Bild hur flyktingar från Syrien regelbundet återvänder till hemlandet för att semestra och hälsa på släktingar – något som fick inrikesminister Horst Seehofer att förslå att dessa syrier ska förlora sin flyktingstatus.

När Nyheter Idag frågade Migrationsverket vilka regler som gäller i Sverige fick vi detta svar:

”Enligt utlänningslagen kan beviljad statusförklaring, beroende på vad den grundar sig på, komma att återkallas om man t ex återvänder till sitt hemland. Om en status ska återkallas finns därtill kopplat en rad bestämmelser för vad Migrationsverket måste titta på i samband med det, t ex huruvida det finns någon annan grund för uppehållstillstånd. En individuell bedömningen görs i varje enskilt fall.”

En som har kommenterat nyheten om den semestrande flyktingen är Sverigedemokraternas integrationspolitiske talesperson Henrik Vinge. Han tycker att mannen kan stanna kvar i hemlandet.

Borde flyktingar som åker på semester i sina hemländer få sina uppehållstillstånd indragna?
9764 röster (se resultat)
Stöd Nyheter Idag

Bli prenumerant på Nyheter Idag så stöder du en alternativ röst i svensk media.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag