Migranter får mat för 572 kronor per person och dygn

Kasern- och hotellbyggnaderna i Trängslet som numera används som asylboende. Foto: Google Maps
  • Onsdag 9 Dec 2015 2015-12-09
E-post 12816

ÄLVDALEN Migranter som bor på asylboendet Trängslet i Äldvalen i norra Dalarna får mat för 572 kronor per person och dygn. – Vi är lite av nödd och tvungna, säger en av Migrationsverkets enhetschefer.

572 kronor per dygn, eller lite drygt 17 000 kronor i månaden, så mycket kostar maten för varje asylsökande migrant som bor på Älvdalens skjutfält vid Trängslet i Dalarna.

– Vi är lite av nödd och tvungna. Samtidigt är det så att vi fortlöpande försöker hitta andra lösningar för att få ned kostnaden, säger Migrationsverkets enhetschef Maria Löfgren till dt.se.

Anledningen till den höga prislappen är att företaget Fazer, som bland annat bedriver restaurangverksamhet, redan hade ett avtal med Försvarsmakten om att driva militäranläggningens personalrestaurang när den med kort varsel omvandlades till asylboende.

Därför tvingas Migrationsverket betala nästan fyra gånger mer för maten än regelverket tillåter, myndighetens målsättning är att de asylsökandes mat ska kosta maximalt 150 kronor per person och dygn.

Missnöjda migranter

Trots den påkostade maten har missnöjet med den varit stort bland de drygt 400 asylsökande som bor på Trängslet. Förra månaden hotade migranter på boendet med hungerstrejk om de inte fick annan mat.

– Vi skulle gärna önska att även vi kunde få mer arabisk mat, som det ofta serveras på andra förläggningar, sade en av dem till dt.se i samband med strejkhotet.

När en protestlista överlämnades till Migrationsverket krävde de asylsökande även trådlöst internet och egna tvättmaskiner.

Soldater flyttade ut i skogen

Militärförläggningen vid skjutfältet i Trängslet gjordes för två månader sedan om till asylboende och de soldater som bodde där då tvingades flytta ut i skogen.

Trots att det rör sig om en militär anläggning förklarade Martin Hedin, chef för skjutfältet, att soldaterna skulle hålla sig därifrån.

– Vi kommer att försöka undvika att ha militära trupper inne i själva kasern- och hotellområdet med respekt för flyktingarna, sade han till dt.se i oktober.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag