Flyktingar vägrar lämna buss – asylboenden i Sundsvall duger inte

Foto: Youtube
  • Söndag 8 Nov 2015 2015-11-08
E-post 3852

SUNDSVALL 24 asylsökande migranter vägrade under lördagskvällen lämna en buss som tagit dem från Skåne till asylboenden i Sundsvallstrakten. Den svenska landsbygden lockar helt enkelt inte migranterna. – De vill bo nära en större stad, säger Johanna Uhr på Migrationsverket till Nyheter Idag.

Migranterna, som sökt asyl i Sverige undan krig och fattigdom i sina hemländer, har erbjudits boende på två olika asylboenden. Ett i samhället Torpshammar samt ett annat på en nedlagd militärförläggning på Åstön. Men för 24 av dem dög inte boendena, de vägrade kliva av bussen och under kvällen parkerades den utanför centralstationen i Sundsvall med migranterna kvar ombord.

– De är kvar i bussen, 24 personer, säger Migrationsverkets presstalesman Johanna Uhr till Nyheter Idag vid elvatiden på kvällen.

– Vi har varit där och pratat med dem och informerat om hur läget ser ut. Det är de här boendeplatserna som vi kan erbjuda och man har som individ ett val hur man vill göra, om man vill åka tillbaka till Malmö och ordna med eget boende eller flytta in på de här tillfälliga boendena.

Vill bo i större stad

Enligt Johanna Uhr vill migranterna bo i större städer, som Stockholm eller Malmö, men det är önskemål som myndigheten inte kan tillmötesgå.

– De vill bo nära en större stad, de hade förväntningar att få bo kvar i Malmö. Men det är få boendeplatser som är nära större städer, de är ofta på landsbygden, säger Uhr.

Klagar på hunger

Migranterna har under lördagen rest med buss genom hela Sverige och klagade under kvällen på att de var hungriga, trots att gratis mat väntade på dem inne på de asylboenden som de vägrade gå in i.

– Vi har varit runt på de här boenden och där finns det mat. Om de har ätit eller inte kan jag inte svara på, men de har blivit erbjudna mat. Det är ett val de har gjort att sitta kvar i bussen, säger Uhr.

Så om de hade klivit av bussen hade de fått mat?

– Ja, absolut! Det är sådana här tillfälliga asylboenden som är upphandlade där det ingår mat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag