Flyktingarna kom till Öland – Då togs svenska flaggan bort från lekplatsen

Foto: Facebook
  • Fredag 11 Dec 2015 2015-12-11
E-post 1406

ÖLAND I samband med att ett asylboende öppnades på Öland försvann en målad svensk flagga från taket på en lekstuga i närheten. Men på Mörbylånga kommun säger man att den bortplockade flaggan inte har något med flyktingmottagandet att göra. – Det var en dålig byggnad, förklarar Ann Willsund på kommunen för Nyheter Idag.

En bild som har fått spridning på Facebook och i sociala medier de senaste dagarna visar hur taket på en lekstuga på en lekplats bytts ut från ett som var målat i svenska flaggans färger till ett annat mörkbrunt tak.

Anledningen påstås vara att ensamkommande flyktingbarn flyttat in i en byggnad i närheten av lekplatsen och att en svensk flagga skulle kunna uppfattas som ”stötande” för flyktingbarnen. På Facebook nämns även att Bert Karlssons asylbolag Jokarjo AB driver asylboende i Mörby Hotell & Vandrarhem som ligger i närheten.

Lekplatsen som visas på bilden ligger vid Solvändans förskola i Färjestaden i Mörbylånga kommun på Öland och förskolechefen Annelie Smedberg känner mycket väl till lekplatsen.

– Den finns där, säger hon till Nyheter Idag.

Hon vill däremot inte svara på frågor om varför taket byttes ut, utan hänvisar vidare frågor till Ann Willsund som är sektionschef för ”de mjuka verksamheterna” i kommunen.

”Det var en dålig byggnad”

– Det har varit en besiktning, vi har skyddsronder, vi har ett systematiskt arbetsmiljöarbete och då ingår att vi besiktigar våra lokaler ute och inne och då har det visat sig att det var en dålig byggnad, den här lekstugan, så man skulle byta ut taket, berättar Willsund för Nyheter Idag.

Så det hade ingenting att göra med att man inte ville provocera flyktingar med en svensk flagga?

– Nej, ingen sådan information som jag har.

Kommer den svenska flaggan att målas dit nu igen?

– Nej, det är inget jag känner till.

Nyheter Idag har utan resultat försökt få tag på den person som laddade upp bilden på Facebook.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag