Flyktingbarn utreds för sexövergrepp mot flicka på Eriksdalsbadet i helgen

Foto: Holger Ellgaard
  • Måndag 11 jan 2016 2016-01-11
E-post 1440

STOCKHOLM Ett flyktingbarn i 15-årsåldern misstänks för ett sexövergrepp mot en flicka på Eriksdalsbadet i helgen. Den unge förövaren kunde gripas efter att övergreppet uppmärksammats av badhusets personal.

Polisinspektör Peter Wittboldt är förundersökningsledare på ungdomsroteln i Stockholm City och är den polisman just nu ansvarar för ärendet.

– Det är en anmälan om ett sexuellt ofredande mot en tjej, det är det saken gäller, säger han.

Hur gammal är flickan?

– Hon är i femtonårsåldern.

Enligt handlingar från Stockholms tingsrätt är den unge mannen familjehemsplacerad i ett miljonprogramsområde i en Stockholmsförort. Efter polisförhör släpptes den misstänkte gärningsmannen på fri fot igen.

– Han är på fri fot, bekräftar Wittboldt.

Oklart om utredningen

Inga fler förhör har hållits med flyktingbarnet sedan i lördags och just nu tycks det råda förvirring inom polismyndigheten om vilken avdelning som ska ta hand om och utreda sexövergreppet mot flickan.

– Jag har fått det rent administrativt och sedan har jag pratat med samordningen om det blir vi på ungdom i city som ska ha det, så vi har inte gjort några operativa åtgärder i ärendet, säger Wittboldt.

– Jag reagerade på att det kanske inte är vi som ska ha det här ärendet, så vi har inte gjort någonting.

Kom till Sverige i november

Enligt Migrationsverkets presstjänst kom den misstänkte gärningsmannen till Sverige förra året och sökte uppehållstilstånd den 3 november.

Myndigheten vill inte svara på vilket land han kommer ifrån, men hans namn är persiskt vilket är ett språk som talas av många flyktingbarn från Afghanistan.

Kraftig ökning av sexövergrepp

Förra året flerdubblades antalet anmälningar om ofredanden och sexuella ofredanden på Eriksdalsbadet i Stockholm. 2014 anmäldes sju ofredanden jämfört med 25 stycken förra året. Tio av fallen rörde sexuella ofredanden mot flickor under 15 år.

Se även:
Badhus i Stockholm inför könsuppdelade bubbelpooler efter kraftig ökning av sexuella ofredanden

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag