Flyktingen Ahmed, 25, från Syrien pekas ut som en av jihadisterna bakom Paristerrorn

25-årige Ahmad. Foto: cas.sk
  • Söndag 15 Nov 2015 2015-11-15
E-post 411

FRANKRIKE Den 25-årige flyktingen Ahmad Almuhamed från staden Idlib i Syrien pekas ut som en av dem som låg bakom fredagens terrordåd i Paris. Almuhamed uppges ha varit en av flera män som i fredags kväll stormade in på Bataclanteatern i Paris där 89 människor mördades.

Grekiska myndigheter har bekräftat att den 25-årige syriern kom till Grekland den 3 oktober i år som flykting. Därifrån reste han via Makedonien vidare till Serbien där han den 7 oktober sökte asyl på ett mottagningscentrum i staden Presevo som ligger nära gränsen.

Almuhamed tog sig vidare från Serbien till Kroatien där han ännu ännu en gång registrerades av myndigheterna. Hans pass, som återfanns intill hans döda kropp på teatern, finns med i de kroatiska registren.

25-åringen är inte den ende av terroristerna som misstänks ha tagit sig till Europa via den ström av migranter som de senaste månaderna sökt sig till Europa. Enligt den franska nyhetsbyrån AFP undersöks just nu om ytterligare en av terroristerna, som ska ha varit i 35-årsåldern, också rest in i Europa via Grekland.

Det är inte fastställt att de pass som hittats är äkta, men de franska myndigheterna har sedan igår arbetat utifrån ett ”Syrienspår”. Europeiska säkerhetstjänster har länge oroat sig för att jihadister från Syrien ska blanda sig med flyktingströmmen till Europa för att utföra terrordåd och vålla massdöd på den europeiska kontinenten. Över 800 000 migranter har tagit sig till Europa hittills i år.

Utöver de två misstänkta syrierna har 29-årige Ismaël Omar Mostefa identifierats som en av terroristerna. Mostefa var en franskfödd familjefar med algerisk invandrarbakgrund, bosatt i det lilla samhället Courcouronnes utanför Paris.

Enligt Le Figaro identifierades dessutom en fjärde av terroristerna under söndagen, en belgisk man som deltog i massakern på Bataclanteatern. En av hans bröder har tagits in för förhör, men släppts på fri fot igen. En annan bror har polisen däremot inte fått tag på och det finns misstankar om att han är en av de döda men ännu ej identifierade terroristerna.

Under gårdagen greps tre personer i en bil på väg över gränsen mellan Frankrike och Belgien, de tre färdades i en bil som användes vid terrordåden i Paris. Ytterligare personer har gripits i Belgien misstänkta för inblandning i terrordåden. Enligt den åklagare som leder förundersökningen genomfördes terrordåden av tre olika team.

Se även:
Säpo bekräftar: Asylsökande IS-terrorister får stanna i Sverige – Dussintals varje år

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag