Flyktingfrågan blev valfrågan – vad gör Löfven nu?

Stefan Löfven håller tal i Rinkeby. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 17 aug 2014 2014-08-17
E-post 0

LEDARE Igår gick proppen ur. Fördämningarna brast. Himlen rasade och chocken var total. Vår statsminister har inte bara satt invandring och integrationsfrågor i centrum – konfliktytan sätter också sverigedemokraterna som ensam opposition.

Vad var det egentligen Fredrik Reinfeldt sade igår framför tevekameror och journalister? När socialdemokraterna offentliggör satsning efter satsning på välfärden, skola, jobben, pensionärer och gud vet allt – då gör Reinfeldt precis tvärtom.

– Jag kommer att vädja till svenska folket att öppna sina hjärtan för de mycket utsatta människor som vi nu ser runt om i världen, förklarade Reinfeldt igår.

Det är inte ditt hjärta du ska öppna, det är din plånbok. Välfärden får stå tillbaka om vi ska vara världsbäst på invandring och flyktingmottagande. Det enda partiet som varit tydlig med en annan linje är sverigedemokraterna. De vill, ungefär som socialdemokraterna, satsa mer pengar på välfärd, sänkt pensionärsskatt, höja A-kassan etcetera.

Men med Reinfeldts utspel får vi veta att det är bara sverigedemokraterna som finansierat sin politik. I klartext säger statsministern, en månad innan valet, att det finns inga pengar till alla de där reformerna och valfläsket som de rödgröna vill driva igenom.

– Jag kan redan säga att det kommer att bli omfattande kostnader för att ta emot dessa människor. De är så pass omfattande att det kommer att lägga ytterligare restriktioner för vad som finns utrymme för i offentlig finansiering. Därför lovar vi nära nog ingenting i den här valrörelsen, det kommer inte att finnas utrymme för det, sade statsministern igår.

Den kanske absolut största frågan är hur Stefan Löfven kommer hantera detta. Det finns nu två alternativ för Löfven. Att sluta upp bakom moderaterna i att ta ansvar för världens flyktingar, men samtidigt ge sverigedemokraterna ensam roll som opposition.

Det andra alternativet är att ställa sig på samma sida som Sverigedemokraterna. Det där, aldrig någonsin, någonstans, någongång. Det som absolut aldrig skulle få hända enligt förre partiledaren Mona Sahlin. Men att flyktingfrågan just nu står i centrum råder det ingen tvekan om, vänsterpartiet har precis deklarerat att de vill stoppa vinster i flyktingmottagande.

Den stora frågan handlar inte om Löfven vill öppna upp sitt hjärta. Den handlar om socialdemokraterna vill öppna upp plånboken för våra pensionärer, skolungdomar och arbetslösa. Eller om plånboken ska öppnas upp för människor från andra länder som söker sig till Sverige.

En sak vet vi efter igår. Det går inte ha kakan och äta den samtidigt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag