Flyktinginvandring bakom skenande bidragskostnader i Uppsala

Genrebild. Foto: News Øresund - Johan Wessman CC BY-2.0
  • Tisdag 1 okt 2019 2019-10-01
E-post 4306

UPPSALA Kostnaderna för socialbidrag i Uppsala skjuter i höjden och förklaringen är att man har tagit emot ”ganska många” flyktinginvandrare. Det rapporterar Upsala Nya Tidning.

Enligt tidningen brukade Uppsala vara en kommun med en relativt liten andel socialbidragstagare. Men så icke längre.

2015 spenderade kommunen 276 miljoner kronor på det man i dag kallar försörjningsstöd. 2018 låg summan på 376 miljoner och i år beräknas notan landa på 402 miljoner.

Det handlar alltså om en ökning på omkring 45 procent sedan 2015. Mohamad Hassan (L), ordförande i arbetsmarknadsnämnden, förklarar vad det beror på.

– Den främsta anledningen är att Uppsala tagit emot ganska många flyktingar, säger han till Upsala Nya Tidning.

Av de vuxna socialbidragstagarna i kommunen är tre av fyra utrikesfödda, en hög andel jämfört med övriga riket. Uppsala är också en dyr kommun att bo i vilket är en anledning till att bidragstagarna får ut mer pengar där än i jämförbara städer.

Enligt en ny rapport får över 250 unga ensamkommande ekonomiskt bistånd av kommunen varje månad. Vissa av dem har även tagit hit sina familjer via anhöriginvandring vilket innebär en ökad belastning på kommunens kassa.

Kommunen spår att kostnaderna för försörjningsstöd fortsätter att öka. Enligt prognosen kommer man att betala ut 455 miljoner kronor år 2022.

– Utvecklingen är mycket oroväckande. Att bekämpa utanförskapet och arbetslösheten i den här gruppen är den största utmaningen som kommunen står inför, säger Mohamad Hassan.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Hoppas att du uppskattade den här artikeln.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag