FLYKTINGREKORD: 95 000 asylsökande väntas nästa år

  • Tisdag 4 nov 2014 2014-11-04
E-post

Enligt Migrationsverket väntas 95 000 asylsökande till Sverige under 2015.  Men antalet kan komma att öka framöver. I denna siffra ingår ej anhöriginvandring som oftast brukar vara större.

Mottagandet slår alla tidigare rekord och till skillnad från de tillfälliga toppar som nåddes i och med kriget i Balkan rör det sig i stället om en stigande stadig skara som söker sig till Sverige.

– Det här är en annan situation än Balkan, säger  migrationsverkets operative chef Michael Ribbenvik i en intervju med SVT .

– 1992 var en tillfällig topp, nu ser vi inte att flyktingströmmen kommer att avta. Konflikten i Syrien tror vi inte kommer att mattas av, Irak är på väg åt fel håll, Afghanistan är osäkert och vi ser heller ingen ljusning i diktaturens Eritrea, uppger han vidare.

Obegränsad budget för asylsökande

Det finns i nuläget inga indikationer på att sittande regering ämnar göra budgetbegränsningar när det kommer till mottagandet av asylsökande och anhöriginvandring. Till skillnad från nedskärningar inom andra områden har asylområdet aldrig drabbats av den typen av åtgärder. Regeringspartiet Miljöpartiet har istället deklarerat att man på sikt vill se en helt fri invandring.


Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag