FN till angrepp mot filmbranschen – ”Sluta diskriminera kvinnor”

  • Tisdag 23 sep 2014 2014-09-23
E-post

FILM Diskrimineringen mot kvinnor inom filmbranschen är omfattande om man får tro den studie som bland annat organisationen för FN:s kvinnor ligger bakom. Nu kräver de att filmbranschen vidtar åtgärder för att öka jämställdheten. Det är dock oklart vilka åtgärder det skulle vara.

Studien har tagits fram av ett universitet i Kalifornien i samarbete med bland andra skådespelerskan Geena Davis organisation för genusstudier i filmbranschen. Enligt studien existerar det en långt gående diskriminering inom filmbranschens alla olika områden. Undersökningen omfattar ett flertal framstående filmnationer såsom USA, Syd-Korea, och Indien.

”Kvinnor är kraftigt underrepresenterade”

Studien visar att endast en tredjedel av alla filmroller med repliker utgörs av kvinnor. När det kommer till rollporträtt av politiker, vetenskapsmän och dylikt landar kvinnors roller på runt 15 procent.

Davis har genom sitt institut för genusstudier bidragit till att möjliggöra studien. Hon har i en artikel på FN-kvinnornas hemsida kommenterat resultatet.

– Faktum kvarstår – kvinnor är kraftigt underrepresenterade inom alla sektorer i samhället över hela jorden, inte bara på den vita duken.

Men hon uppger samtidigt att hon tror på förändring med bioduken som vapen.

– Bilder i media kan ha en positiv påverkan på våra sinnen. Bara under den tid det tar att göra en film kan vi påverka hur framtiden förändras till det bättre.

Oklart över vilka åtgärder som krävs

Studien lanserar inga konkreta förslag till att minska klyftorna i filmbranschen. Det framgår heller inte på vilket sätt kvinnor förtrycks eller huruvida kvaliteten på filmer skulle öka med mer jämställdhet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag