FN:s generalsekreterare: Väst behöver migranter

Montage. Bild: Foreign and Commonwealth Office
  • Fredag 14 Dec 2018 2018-12-14
E-post 2095

MAROCKO Väst behöver migranter för att ta hand om sina äldre och klara av sjukvården, sade FN:s generalsekreterare i ett tal under toppmötet om migration.

I ett tal under FN:s toppmöte om migration i Marrakech i Marocko på måndagen sade FN:s generalsekreterare António Guterres att länderna i Väst behöver migration på grund av låga födelsetal och åldrande befolkning, rapporterar Reuters.

– På många platser där fertiliteten sjunker och livslängden ökar kommer ekonomier stagnera och människor lida utan migration, säger Guterres.

– Det är tydligt att de flesta utvecklade länder behöver migranter över ett brett spektrum av avgörande roller, från att ta hand om äldre till att förhindra kollaps inom sjukvården, fortsatte han.

Läs mer: Bieler (SD) om FN:s migrationspakt: ”Ödesdigra konsekvenser”

António Guterres var Portugals premiärminister från 1995 till 2002, ledare för Socialistinternationalen mellan 1999 och 2005 och kommissarie för FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) 2005–2015. I maj 2017 valdes han till FN:s generalsekreterare, där han ersatte sydkoreanen Ban Ki-moon.

Det ramverk för migration som undertecknades under mötet har fått hård kritik. Chile och Bulgarien har nyligen meddelat att de inte kommer att medverka, medan USA, Kina, Japan, Danmark och flera andra länder sedan tidigare gjort klart att de inte tänker skriva på.

Den svenska övergångsregeringen har dock undertecknat ramverket.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag