Folkhälsomyndighetens coronalarm – kräver stopp för direktflyg från Iran

Bild: Khashayar Talebzadeh/GFDL/Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM
  • Måndag 2 mar 2020 2020-03-02
E-post 1235

Folkhälsomyndigheten kräver att transportstyrelsen stoppar direktflygen mellan Sverige och Iran, där minst 66 personer dött i det värsta utbrottet av coronaviruset utanför Kina.

Artikeln uppdaterad: Transportstyrelsen har stoppat flygtrafiken mellan Sverige och Iran.

Folkhälsomyndigheten kräver att transportstyrelsen stoppar IranAirs direktflyg mellan Iran och Sverige på grund av det pågående utbrottet av corona i landet.

Läs även: Uppgifter: Iransk politiker med coronavirus död – myndigheter förnekar

”I Iran pågår ett utbrott av covid-19, och Folkhälsomyndigheten gör bedömningen att de ansvariga myndigheterna i Iran inte har kontroll över situationen” skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande och begär att transportstyrelsen omprövar trafiktillståndet till IranAir.

– Att under nuvarande omständigheter fortsätta att ta emot stora grupper av passagerare från Iran skulle allvarligt försvåra arbetet med att begränsa spridningen av covid-19 och öka risken för en lokal spridning av infektionen, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

På måndag eftermiddag meddelade Transportstyrelsen att det blir ett flygstopp för trafiken mellan Sverige och Iran.

– Det kommer vara enskilda människor som kommer i kläm och det beklagar vi. Det är tråkigt och besvärligt men där får vi be dem att ta kontakt med sitt flygbolag och andra som kan bistå dem i den situationen, säger Simon Posluk, på Transportstyrelsen avdelning för sjö- och luftfart, till Aftonbladet.

Coronautbrottet i Iran är det värsta i världen utanför Kina, med över 1 500 smittade och minst 66 döda. Redan på torsdagen tog Saudiarabien det ovanliga beslutet att stoppa alla pilgrimsfärder till landet på grund av utbrottet av corona i Iran.

Läs även: Saudiarabien stoppar pilgrimsfärder efter coronautbrott i Iran

Ett av de områden som drabbats av corona i Iran är den heliga staden Qom, där shiamuslimska pilgrimer kysser och slickar på en helgedom.

Sverige har 14 bekräftade fall av corona, hittills utan dödsfall.

Läs även: Materielbrist: Sjukhus kan tvingas använda militärens gasmasker mot coronaviruset

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag